Op vrijdag 5 augustus 2022 zette Festival Dranouter haar 48ste editie officieel in. Op de line-up o.a. Rodrigo Y Gabriela, Go_A, Portland, Madou mét strijkers, Querbeat, Raske Drenge, Monsieur Doumani & veel meer. Zo'n 13.000 festivalgangers genoten met volle teugen van dit uitdagende muziekprogramma, de unieke sfeer, de originele foodstanden, talloze straatanimatie-acts... Het vernieuwde, afgewerkte festivalterrein met de nieuwe mainstage Chateau viel ook duidelijk in de smaak.

Uitbundige donderdagavond

Op donderdag 4 augustus vond de openingsdag van Festival Dranouter al plaats, deze keer op de vernieuwde feestzone. Dat is een tweede festivalterrein, gelegen naast de Camping Zone. Festivalgangers kunnen er in de bekende Palace-tent van 's middags tot 's avonds terecht voor een vurig DJ-programma. De headliner van de donderdagavond was Preuteleute.

De donderdagavond was gratis voor inwoners van Heuvelland, mensen met een 3-daags ticket en mensen die een van de losse tickets konden bemachtigen. Aangezien alle losse donderdagtickets in een mum van tijd de deur uit waren, lagen de verwachtingen hoog. Het donderdagprogramma bleek een schot in de roos. De Palace veranderde in een stomende danstempel, waar iedereen luidkeels meebrulde met de West-Vlaamse comedy-rockband.

Fijn afgewerkt, vernieuwd festivalterrein

Op vrijdag 5 augustus ging de grote festivalweide in de Dikkebusstraat open, waar de festivalgangers heel wat nieuwigheden ontdekten. De blikvanger is niet langer de blauwe Kayam als mainstage, wel de witte Chateau met comfortabele vloer. Ook tent Cirque, met een line-up die opbouwt van ingetogen singer-songwriters tot partybands, staat er voor het eerst. Het dorpse karakter van het festival wordt versterkt door een nieuwe, thematische aankleding in het midden van het terrein, met onder meer de nieuwe bar Jupiler Saloon, de social media photobooth De Posterie, het bekerinzamelpunt Recycle Factory en de Dranouter Boutique. Stuk voor stuk tot in de puntjes afgewerkt.

"Dit jaar mocht voor iedereen echt wel een feesteditie worden", aldus festivaldirecteur Bavo Vanden Broeck. "Het hele team en alle vrijwilligers gingen resuluut voor nog meer sfeer en nog meer beleving, onder andere met oog voor thematisering. Het resultaat mag er wezen: ontelbaar veel lichtjes en slingers, vinkenkooitjes in de Club-tent, een kleurrijk aanbod foodtrucks... Op het terrein kan je terecht bij maar liefst 8 themabars, in samwerking met topbouwerijen. De straattheateract Feestcomiteit Dikkebusstraat krijgt het hele publiek mee met hun knotsgekke activiteiten, met als hoogtepunt de allereerste editie van de Dranouter Trail. En ga zo maar voort."

Terrasjesweer

De Guinness Corner, 't Zottekot, 't Hommelhof, Oxfam Bar, de bar in de Palace en St Bernardus Bar krijgen dit jaar gezelschap van twee nieuwe themabars: de mocktailbar Bar C en de snelbar Jupiler Saloon. In de bars kan je niet enkel terecht voor een specifiek gamma drank, maar ook voor randanimatie zoals darts of petanque, een Twerkworkshop of Silent Karaoke.

Bij een ideale 24°C zaten de terrassen vanaf de start van het festival gezellig vol. "Het weer kon niet beter zijn. Niet alleen vandaag, maar zeker ook voor de rest van het festivalweekend. Perfect om alle hoekjes en kantjes van ons vernieuwde festivalterrein te verkennen en om de beste concerten mee te pikken", klinkt het.

Schotse folkbands

Terwijl het DJ-programma in de Palace al even bezig was, genoot het publiek als eerste optreden in de nieuwe mainstage van feelgood folk experience Marvara. Dat is de groep rond één van Vlaanderens grootste folktalenten, musettespeelster Marieke Van Ransbeeck. Daarna was het de beurt aan de Schotse band Breabach, die op Festival Dranouter staan in het kader van het project 'Showcase Scotland Expo'. De Schotse overheid stuurt z’n strafste muzikale zonen en dochters uit en promoot zo de rijke Schotse cultuur in de hele wereld. Festival Dranouter is een van de geselecteerde partners. Andere Schotse acts volgen tijdens de rest van het weekend: Elephant Sessions, Talisk, Fara, Manran, Findlay Napier, Hannah Rarity en Imar.

De Duitse brassband Querbeat liet de Chateau voor een eerste keer daveren met feelgood anthems, uitbundige singalongs, waanzinnige blazers en een wedstrijd "roeien op het festivalpubliek". Later staan de Grammywinnaars Rodrigo Y Gabriela op het podium. Deze fijnbesnaarde gitaarvirtuozen verenigen metal, jazz, mariachi en flamenco tot unieke beleving. Ook de Oekraïense Eurosongrevelatie Go_A brengt nog hun opzwepende elektrofolk mee naar Dranouter.

Laatste concert SX op Dranouter

De zaterdag van Festival Dranouter is uitverkocht, net als alle 2-daagse tickettypes "vrijdag+zaterdag", "zaterdag+zondag" en alle weekendtickets. Op zaterdag is het vooral uitkijken naar publiekstrekker Het Beste Van 't Westen, een allstars project met Flip Kowlier, Brihang, Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal, en Wim Opbrouck & Wim Willaert van De Dolfijntjes. Dit West-Vlaamse collectief brengt nog enkele surprise special guests mee. Festivalgangers van Dranouter zullen ook getuige zijn van het allerlaatste optreden van SX, de Kortrijkse pop noir band rond Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet.

Traditioneel zakken heel wat gezinnen op zaterdag en zondag af naar het familievriendelijke festival. Er staan immers heel wat kinderactiviteiten op het programma: boetseren met Döner Kleibäb, de gekke speelarena Larie en Ape(n)school, Kermis op Rolletjes, kermisattractie De Spin... Op zondag 7 augustus staan ZAZ, Intergalactic Lovers, Sylvie Kreusch, Yong Yello, Talisk, Imar, Hannah Rarity en Yevgueni op de affiche.

Dranouter Trail op zondag 7 augustus

Op zondagvoormiddag vindt de allereerste editie van de Dranouter Trail plaats. Het unieke loopevenement kadert in de straattheateract Feestcomiteit Dikkebusstraat. Op de festivaledities van 2018 en 2019 kon het publiek al kennis maken met die fictieve wereld. Dit jaar heeft nieuwe voorzitter Ridge een ferm gat geslagen in het budget van Feestcomiteit Dikkebusstraat. Om geld in het laatje te brengen, zet Feestcomiteit Dikkebusstraat een benefietrun op poten: de Dranouter Trail.

Nog nooit eerder stelde een festival haar terrein ter beschikking voor een loopparcours. Tijdens dit unieke loopevent lopen deelnemers over de mainstage Chateau, over de verschillende campings, over het dorpsplein... Acteurs, muzikale verrassingen en animatie leuken het loopevenement onderweg op. Wie een weekendticket (5+6+7 augustus) gekocht heeft voor Festival Dranouter 2022 die kan bijna gratis (2 bongs) deelnemen aan de trail. Een ticket voor de Dranouter Trail kost 18.50 euro, inclusief parking, verzekering via Sport Vlaanderen voor lichamelijke ongevallen, Aquarius, borstnummer en Festival Dranouter-nekwarmer.

Er zijn nog tickets te verkrijgen voor zondag 7 augustus, alsook voor de Dranouter Trail via de website van Festival Dranouter en aan de festivalkassa's. Festival Dranouter 2022 vindt plaats van vrijdag 5 augustus t.e.m. zondag 7 augustus 2022.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: