Anima, het Internationaal Animatiefilmfestival van Brussel begint binnenkort, en dat op verschillende manieren. Het vindt plaats van 25 februari tot 6 maart 2022, in de zalen van Flagey en Cinema Palace, maar ook op het streamingplaform Anima Online. Het festival is al aan zijn 41e editie toe. Meer dan ooit wil het zijn bezoekers aan het denken zetten, met een resem films die brandend actuele thema's aansnijden. Daarnaast kan het Anima-publiek dagelijks regisseurs ontmoeten en met hen in debat gaan.

EEN NIEUW LABEL: 'INCLUSIE'

Josee, the Tiger and the Fish © Eurozoom

Dit jaar voegt het festival een nieuw label toe aan het programma. Zo vestigt Anima de aandacht op films die inclusie respecteren en bevorderen. Films met dat label trekken voorgekauwde ideeën in twijfel en verruimen tegelijk de horizon van de kijker. Ze laten minderheden hun eigen verhaal vertellen en stimuleren zo het debat over actuele onderwerpen.

De langspeelfilm Josee, the Tiger and the Fish van Kotaro Tamura is zo’n film. Hij vertelt het verhaal van Kumiko, die sinds haar kindertijd verlamd is. Een andere film die het inclusielabel draagt is My Sunny Maad van Michaela Pavlatova. Deze film volgt het dagelijkse leven van Herra, een jonge vrouw van Tsjechische afkomst die besluit alles achter te laten en voor de liefde naar Kabul te verhuizen. Twee films gaan over vluchtelingen en doen dat op een zeer menselijke manier: La Traversée van Florence Miailhe, en Flee, van Jonas Poher Rasmussen. Die laatste is driemaal genomineerd voor de Oscars 2022.

PRESTIGIEUZE GASTEN

Anima is heel trots een aantal topregisseurs te mogen verwelkomen. Zij komen hun films voorstellen en gaan in gesprek met het publiek. Onder hen Florence Miailhe voor La Traversée op 1 en 4 maart, en Michaela Pavlatova voor My Sunny Maad op 2 maart. Verder komen Kasja Naess en José Miguel Ribeiro hun work in progress-projecten voorstellen, respectievelijk Titina op 28 februari, en Nayola op 2 maart. Jiri Barta stelt op 26 februari zijn volgende langspeelfilm Golem voor. Jean-Jacques Denis en Anthony Roux zijn aanwezig voor de voorstelling van Princesse Dragon op 27 februari. En dan is er nog Uri Kranot, die een masterclass verzorgt over VR op 5 maart.

Maak snel kennis met al onze gasten op www.animafestival.be/nl

ANIMA VANUIT JE ZETEL OP ANIMA ONLINE

Net als vorig jaar krijgen festivalgangers ook de kans om Anima van thuis uit mee te maken, dankzij het Anima Online streamingplatform. Je vindt er alle kortfilmprogramma's en exclusieve content, zoals interviews met regisseurs en videoconferenties in het kader van de professionele bijeenkomsten van Futuranima. En voor de prijs moet je het niet laten: de All-In Pass bedraagt 18 euro en biedt toegang tot de volledige Anima Online catalogus. Een alternatief voor wie niet in de zalen geraakt. Op die manier is Anima zonder twijfel het festival voor iedereen.

De 41e editie van Anima vindt plaats van 25 februari tot 6 maart 2022

Ga alvast eens kijken op www.animafestival.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over