Jos Knaepen

Het voormalige Blue Note Records Festival heeft de naamsverandering naar Gent Jazz Festival probleemloos overbrugd. Gespreid over twee vierdaagse festivalweekends vonden net geen 29.000 bezoekers de weg naar de tuinen van de Bijlokesite. Inmiddels maakt organisator Bertrand Flamang zich ook op voor Jazz Middelheim (14.08-17.08) in Park Den Brandt te Antwerpen.

Maar eerst lopen nog tijdens de Gentse Feesten op het Gouden Leeuwplein de dagelijkse namiddagconcerten voor de wedstrijd 'Jong Jazztalent Gent' (waarvan de winnaar volgend jaar op Gent Jazz Festival staat), alsook gratis avondconcerten op het E. Braunplein van 22 t/m 27 juli. Dit nieuwe initiatief is een samenwerking met Jazz in 't Park (22.08-31.08, Zuidpark Gent) en Duvel, waarbij het Gentse Feestenpubliek kan kennismaken met Belgische jazz van internationale klasse: Octurn, Chopstick, Chris Joris Quartet, Dacosse, CiCliC.

Evaluatie Gent Jazz Festival
De eerste vierdaagse van het Gent Jazz Festival, met artiesten uit de pure jazz, telde ruim 13.000 bezoekers. De tweede vierdaagse, die gedeeltelijk samenviel met het openingsweekend van de Gentse Feesten, bekoorde ruim 15.000 bezoekers. Er werd op 25.000 gemikt, uiteindelijk werden het er dus net geen 29.000 voor 8 concertavonden. Dit is minder dan in 2007 (31.500) maar toen waren er ook 11 concertavonden.

Belangrijk is dat het daggemiddelde beduidend hoger ligt dan in 2007 en dat er een opmerkelijke stijging werd genoteerd van het aantal Franstalige bezoekers naar bijna 10%. Niet alleen door de jarenlange volgehouden promotie in Franstalige media. Ook het nieuwe gegeven van de uitreiking van de Django d’Or-jazzawards op de openingsavond speelde hierin een rol, met optredens van de Franstalige laureaten van 2007, pianist Pascal Mohy en gitarist Pierre van Dormael.

Organisator Bertrand Flamang is een tevreden man en beschouwt deze editie als de beste ooit, zowel qua artistieke invulling als qua opkomst en sfeer. Het zorgvuldig opgebouwde festivalpubliek van de voorbije 7 jaar pikte de naamsverandering probleemloos op en ook de festivalperiode staat nu definitief vast. De organisatie verliep vlekkeloos. Het kwakkelweer en enkele flinke wolkbreuken in het eerste weekend hadden nauwelijks invloed op de opkomst en er heerste een gezellige festivalsfeer. De verplaatsing van het podium in omgekeerde richting, ditmaal met open inkijk in de concerttent, droeg daar zeker toe bij. Met 4 reuzenschermen, waarvan 1 buiten de concerttent, kon men ook achteraan en zijdelings heel goed de concerten volgen.

Voor organisator Bertrand Flamang hebben alle headliners in het eerste jazzluik aan de verwachtingen voldaan (met absolute topconcerten van Wayne Shorter, Herbie Hancock en Pat Metheny). Er waren enkele heuse ontdekkingen zoals Melody Gardot en Lionel Loueke. Ook de Belgische jazzmusici, met o.a. festivalpeter Bert Joris en het Trio Grande (geprogrammeerd i.s.m. De Werf) zorgden volgens hem terecht voor een extatisch eindapplaus. Ook het 2e weekend, met artiesten uit de crossover en fusion jazz, en samenvallend met de start van de Gentse Feesten blijkt steeds meer een voltreffer te zijn. Als uitschieters ziet Bertrand Flamang daar The Herbaliser, Roberto Fonseca en Marcus Miller, die het publiek duidelijk hadden warm gestoomd voor de eigenlijke headliners. Zeer gesmaakt vond hij ook het optreden van Brazzaville, de winnaar van Jong Jazztalent 2007. De dames van Cocorosie waren dan wel controversieel, maar sowieso ook top. Het Japanse 'death jazz' sextet Soil & Pimp Sessions zette tenslotte als verrassende festivalafsluiter de hele tent in een party- en dansmood en zorgde voor een zinderende finale.

Positief is ook de vernieuwde aandacht en prestige voor de Django d'Or jazzawards die vanaf nu alternerend op de openingsavond van Gent Jazz Festival en de Dinant Jazz Nights worden uitgereikt. De laureaten van 2008 ontvingen op Gent Jazz Festival immers voor het eerst een geldprijs. Dré Pallemaerts kreeg de Django d’Or als ‘Gevestigde Waarde 2008’ en ontving van SABAM een cheque van 10.000 euro. Saxofonist Robin Verheyen kreeg de Django D’Or Jong Talent waaraan vzw Jeugd en Muziek Vlaanderen vanaf dit jaar een aanmoedigingsprijs van 2.000 euro verbindt. Met die geldprijzen willen de organisatoren van de Django d’Or-trofeeën, samen met Gent Jazz Festival en de Dinant Jazz Nights, opnieuw het prestige van de awards verhogen en de Belgische jazzscène blijven motiveren.

Meer info: www.gentjazz.com, www.jazzmiddelheim.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: