Vandaag maakte het Internationale filmfestival van Cannes bekend dat CLOSE, de tweede film van regisseur Lukas Dhont, geselecteerd is voor de Officiële Competitie in Cannes. Samen met een twintigtal andere films maakt Dhont kans om de gegeerde Gouden Palm te winnen. Lukas Dhont schrijft Vlaamse filmgeschiedenis.

In 2018 debuteerde Lukas Dhont met GIRL. Toen werd zijn film voorgesteld in ‘Un Certain Regard’, een nevensectie van de Officiële selectie van het Festival van Cannes. GIRL werd bekroond met de Caméra d’Or, prijs voor de beste debuutfilm. Het betekende het begin van een opmerkelijk succesverhaal, lokaal en internationaal. Vier jaar later wordt opnieuw de rode loper uitgerold voor Dhont. Samen met zijn cast en crew stelt hij er CLOSE voor in wereldpremière.

De hoofdrollen in CLOSE worden vertolkt door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De waele en door gevestige waarden Emilie Dequenne en Léa Drucker. Angelo Tijssens schreef samen met Lukas het scenario. De film is een productie van Menuet, geproduceerd door Michiel Dhont en Dirk Impens.

“CLOSE die in première gaat in de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes is een ongelofelijke zotte droom die plots werkelijkheid wordt. Iets wat de 12-jarige Lukas die voor zijn verjaardag een kleine videocamera kreeg, nooit had durven dromen. Ik ben zó trots op het hele team en de cast waarmee we deze film tot stand hebben gebracht. Met een warm en kwetsbaar hart kijk ik er naar uit deze film met de wereld te delen tijdens één van de belangrijkste festivals ter wereld”, aldus Lukas Dhont.

Ook VAF intendant Koen Van Bockstal is opgetogen: “Met je tweede film geselecteerd worden voor de Officiële Competitie van het Festival van Cannes, het is een onwezenlijk droomscenario. Lukas Dhont is dan ook zonder meer een uitzonderlijk talent. En het is fantastisch nieuws voor de Vlaamse Film. We duimen dat Close, zowel artistiek als qua publieksbereik, minstens Girl zal evenaren.”

Synopsis
Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. CLOSE is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

CLOSE is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films & Versus Production in coproductie met vtm en RTBF. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het Nederlands Films Fonds (NFF) en the Netherlands filmproduction incentive, le Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en EURIMAGES met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

In de Benelux wordt de film verdeeld door LUMIERE, in Frankrijk door Diaphana Distribution. Internationale sales gebeurt door The Match Factory.

CLOSE komt dit najaar in de zalen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: