Van de rijkdommen van de zee naar Belgisch rundvlees: het is een kleine stap voor de beste hobbykok van Vlaanderen. Na het Zeeuws avontuur van Sergio Herman – dat gemiddeld 612.000 kijkers (live +5) inspireerde en bij de herhaling op zondag nog eens 205.000 extra live-kijkers lokte – is het op dinsdag 19 maart 2013 aan Gert De Mangeleer om samen met de hobbykoks de boer op te gaan. Letterlijk dan. Bij hoeveslagerij Bonne – Gerts leverancier in zijn thuishaven Damme – leert hij hen de do’s en don’ts met Belgisch rundvlees.

Wat is een achterkwartier? Hoe maak je een ‘spinnenkop’ klaar? En waarom bak je schenkel best niet in de pan? Vragen waarop menig thuiskok het antwoord schuldig moet blijven, maar waar de hobbykoks wel raad mee weten. In de derde aflevering van De Beste Hobbykok van Vlaanderen toont Gert De Mangeleer hen namelijk wat de mogelijkheden zijn met Belgisch rundvlees. Nadat de sterrenchef zijn pupillen heeft getest op hun kennis van de anatomie van het dier, mogen ze aan de slag met het pure product.

Op het menu staat steak tartaar, één van Gerts favoriete gerechten. Hij gaat er dan ook prat op dat hij een goede hobbykok kan herkennen aan zijn bereiding van deze Vlaamse klassieker. Een koud kunstje voor Carl, die thuis makkelijk drie keer per week rundsvlees serveert, en Koen, die zich helemaal in zijn sas voelt in de hoeveslagerij. Ook hobbykok Fang zet de opdracht naar haar hand en gaat voor een steak tartaar met Japanse toets. Maar wie schotelt Gert De Mangeleer de ultieme smaaksensatie voor?

De dag nadien ontmoeten Gert en Sergio elkaar aan het slachthuis van Anderlecht, in de volksmond ook wel ‘de abattoir’. De kandidaten gaan in de kelders van deze prachtige industriële site aan de slag met een stuk vers vlees dat ze zelf mogen uitkiezen in het slachthuis. Op deze plaats worden normaal geen particulieren toegelaten, maar voor de hobbykoks wordt graag een uitzondering gemaakt. De koks nemen plaats achter hun mobiele kookunit en krijgen twee uur de tijd om een eigentijdse bereiding met rundsvlees te maken.

Voor Nele is de tijdsdruk extra groot. Door haar afwezigheid wegens ziekte op de uitstap met Gert, zal ze zich extra moeten bewijzen met een originele amuse op basis van rundsvlees. De andere hobbykoks laten hun creativiteit ondertussen de vrije loop met zwezeriken, hersentjes, lever, filet mignon, bavet, mergpijpjes of een simpele côte à l’os. Terwijl Jessika op safe speelt met haar rosbief, neemt Koen risico’s met orgaanvlees. Carla kiest voor onglet in een bereiding die haar doet terugdenken aan haar kindertijd en heel wat emoties doet oplaaien. Alle hobbykoks smijten zich voor 200%, want de inzet is hoog. Gert en Sergio hebben na de evaluatieronde namelijk een verrassende mededeling te doen…

De beste hobbykok van Vlaanderen vanavond om 20.30 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: