De 68ste editie van het Eurovisiesongfestival staat voor de deur. De singer-songwriter Mustii, gekozen door RTBF, verdedigt onze Belgische trots in het Zweedse Malmö met Before the party's over. Volg Mustii's avonturen in Malmö op de voet bij de verschillende VRT-merken en beleef het Eurovisiesongfestival voor en achter de schermen.

VRT 1

Bij VRT 1 zit je op de eerste rij om het alles van het Eurovisiesongfestival te volgen. VRT 1 trapt het grootste liedjesfeest van Europa al af op zaterdagen 27 april en 4 mei met Het grote Songfestivalfeest (uitzending in twee delen). Het grote Songfestivalfeest is een gigantisch muzikaal spektakel, opgenomen in de Ziggo Dome in Amsterdam in november 2023. Verschillende oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival - waaronder ook veel winnaars - treden op, zoals Måns Zelmerlöw, Ruslana, The Roop, Charlotte Perrelli, KEiiNO, Johnny Logan, Songfestivalsensatie Käärijä die vorig jaar tweede eindigde, Conchita Wurst en onze eigen Songfestivaltrots Gustaph met Because of you. Peter Van de Veire voorziet de voice-over van Het grote Songfestivalfeest.

Zowel de halve finales op dinsdag 7 mei als donderdag 9 mei (met onze Belgische kandidaat Mustii) en de finale op zaterdag 11 mei zijn live te volgen op VRT 1 en via VRT MAX. De drie shows worden professioneel van commentaar voorzien door Songfestival-kenner Peter Van de Veire. Elke uitzending wordt voorafgegaan door een korte update uit Malmö: Mister Eurovision Peter Van de Veire brengt in Hello Malmö een roundup van de allerlaatste nieuwtjes en verhalen bij de 68e editie van het Eurovisiesongfestival. Wat zijn de laatste backstage verhalen? Hoe gaat het met onze kandidaat Mustii? En wie zijn de kanshebbers om het Songfestival te winnen?

Op zondag 28 april en 5 mei is de tweedelige documentaire ABBA: against the odds te zien op VRT 1. Vijftig jaar nadat de Zweedse supergroep ABBA het Eurovisiesongfestival won, duikt deze documentaire in hun jaren na die winst. Het verhaal wordt grotendeels verteld in hun eigen woorden en met zeldzaam en ongezien archiefmateriaal van over de hele wereld. De documentaire toont hoe de band moest vechten om het label van 'one-hit Eurovisie-winnaar' achter zich te laten en om wereldwijde supersterren te worden, ondanks het constante verzet.

In de documentaire Mustii, de weg naar Malmö, op woensdag 8 mei op VRT 1, volgen we onze Belgische kandidaat Mustii tijdens de voorbereidingen voor het liedjesfeest. We ontdekken welk parcours hij heeft afgelegd en wie hij echt is, aan de hand van intieme gesprekken met mensen uit zijn omgeving. Thomas Mustin - de echte naam van Mustii - is een artiest met een rijkgevulde carrière als comedian en acteur op televisie (onder andere de fictiereeks La trêve) en in de zalen. Maar we kennen hem natuurlijk ook als zanger met al twee albums en concerten in de grootste Belgische zalen op zijn palmares.

In Iedereen beroemd keert vanaf 6 mei een hele week lang de rubriek 'Klikipedia' terug, elke dag met duo's die een link hebben met het Songfestival. In 'Klikipedia' nemen elke dag twee duo's het tegen elkaar op. Ze moeten met zo weinig mogelijk muisklikken van de pagina over term a naar die over term b raken op Wikipedia. Hun startpagina heeft telkens een link met het Songfestival, zoals Kniezwengel en Lordi. De kandidaten zijn: Sennek (inzending 2018) en Barbara Dex (1993), Sergio (2002) en Lisa Del Bo (1996), Tom Dice (2010) en Kato Callebaut, André Vermeulen en Micha Marah (1979), Vanessa Chinitor (1999) en haar toenmalige choreograaf Patrick De Coninck, en twee onbekende maar grote fans van het Songfestival.

In Amai zeg wauw! is Laura Tesoro, onze Belgische Songfestivaltrots uit 2016 met 'What's the pressure', de centrale gast op maandag 6 mei.

Online - VRT MAX en VRT 1: exclusieve video's en zelf punten uitdelen

Ook online hoef je niets te missen van het Songfestival. Op VRT MAX en de sociale media van VRT 1 vind je exclusieve video's achter de schermen bij het Eurovisiesongfestival, van onze kandidaat Mustii en van commentator Peter Van de Veire. Ook via de sociale media van VRT MAX, Radio2 en MNM krijg je regelmatig video's over het Eurovisiesongfestival.

Benieuwd naar de concurrerende nummers? Op vrtmax.be/scoreblad kan je in de week van het Songfestival alle andere artiesten bekijken en kan je tijdens de uitzending live punten geven op outfit, act en nummer.

Radio2

Zowel online als op de radio leeft Radio2 mee met het Eurovisiesongfestival.

In de Radio2 top2000 kwis spelen Lisa Del Bo en Gustaph zondag 5 mei tegen elkaar. Wie beschikt over de meeste parate Songfestivalkennis?

Goeiemorgen morgen!-presentator Peter Van de Veire is tijdens de Songfestivalweek, van maandag 6 tot en met zaterdag 11 mei, in Malmö. Peter deelt backstage verhalen, blikt vooruit naar de concerten en volgt onder andere Mustii en de Nederlandse kandidaat Joost Klein van dichtbij. Aangezien Peter in Malmo zit, wordt Goeiemorgen morgen! even in een ander jasje gestoken – met Siska Schoeters als presentatrice.

Op Radio2 benebene (te horen via DAB+ en VRT MAX) en op Radio2 zijn de hele week veel Songfestivalklassiekers te horen. Vrijdag 10 mei is vanaf 13.00 uurRadio2 benebene songfestival 50 te horen, met enkel nummers van artiesten van bij ons. Op zaterdag 11 mei is er vanaf 13.00 uur de Radio2 Songfestivaltop(met nummers van alle landen) te horen op Radio2. Luisteraars kunnen tijdens de Songfestivalweek voor hun favorieten in de lijst stemmen via de website van Radio2.

MNM

MNM organiseert samen met Kinepolis een Eurovision watchparty in Hasselt, Gent, Antwerpen en Brussel, op zaterdag 11 mei. De cinemazalen veranderen dan één avond van een gewone cinemazaal in een heus Eurovision-feestje. Enthousiaste Songfestival-fans kunnen de finale van het festival beleven op groot scherm, meezingen en -dansen tijdens de acts, en MNM zorgt natuurlijk ook voor hapjes en drankjes om de avond goedgevuld door te komen. Tickets voor de Eurovision watchparties zijn nu al te koop.

In de week van 6 mei belt MNM regelmatig met Peter Van de Veire om te horen hoe het gaat in Malmö en de laatste updates over onze kandidaat Mustii en de anderen te krijgen.

VRT NWS

Voor VRT NWS neemt Gianni Paelinck vanuit Malmö opnieuw de verslaggeving over het Eurovisiesongfestival voor zijn rekening. Gianni is al jaren een gepassioneerde kenner van het festival en zal op geregelde tijdstippen verslag uitbrengen op de verschillende platformen van VRT NWS.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: