De Nomaden van Vranckx op zaterdag zijn ondertussen welbekend: jonge landgenoten die ‘in den vreemde’ reportages gaan maken. Binnenkort komen er opnieuw twee nieuwe documentaires aan, allebei uit Afrika. Het zijn de nummers 31 en 32 sinds Vranckx de deur heeft opengezet voor jong talent.

Stijn Van Peer en Steven Perceval trokken naar Kampala in Oeganda. Meer bepaald naar de sloppenwijk Wakaliga, aka Wakaliwood: het Hollywood van Oeganda zeg maar. Met 50 euro en een flinke dosis creativiteit kan je er een langspeelfilm maken. Dat zien we in Studio Wakaliwood op zaterdag 17 juni in Vranckx op zaterdag.

Laura Zuallaert en An Van Raemdonck reisden in april naar Cairo om de situatie van de Kopten in beeld te brengen. Een dag na hun aankomst vielen tot hun afgrijzen tientallen doden bij aanslagen op koptische kerken in Egypte. Hun verslag zien we in Een Koptische kwestie op zaterdag 24 juni in Vranckx op zaterdag.

Studio Wakaliwood - zaterdag 17 juni

Wakaliga is een sloppenwijk van Kampala, Oeganda. Hier maakte Isaac Nabwana zijn droom waar. Hij stampte er een heuse filmstudio uit de grond: Wakaliwood. Anders dan in Hollywood, Bollywood of Nollywood draaien ze hier films zonder budget. Alles, maar dan ook alles maken ze er zelf: geweren van oud ijzer, filmkranen, zelfgeschilderde filmaffiches. En de acteurs worden niet bepaald dik betaald. Isaac: “Hoeveel kan het kosten om iemand een ander te laten slaan?”

In tien jaar tijd werden er een zestigtal komedies ingeblikt. In een land dat verscheurd wordt door een schrijnend klassensysteem, slaagde Isaac erin om zijn sloppenwijk op de wereldkaart te zetten. Zijn films waren in eerste instantie vooral bedoeld als entertainment voor de inwoners van de sloppenwijk, maar dankzij enkele trailers die viraal gingen kwam het unieke verhaal van Wakaliwood in de internationale media en algauw kregen ze fans over de hele wereld.

Stijn Van Peer en Steven Perceval zagen met grote ogen hoe het eraan toe gaat achter de schermen van Wakaliwood, spraken met de hoofdrolspelers en onderzochten wat de toekomst brengt. “Isaac inspireerde met zijn doorzettingsvermogen niet alleen zijn lotgenoten, hij is een voorbeeld voor ieder van ons.”

Een reportage van Stijn Van Peer en Steven Perceval – Aap Media © 2017

Op zaterdag 17 juni om 20.10 u. in Vranckx en vrtnu.be

Een koptische kwestie - zaterdag 24 juni

Palmzondag. Bij twee aanslagen op koptische kerken in Egypte vallen tientallen doden en gewonden. Een dag eerder arriveerde in Caïro een team van Nomaden, uitgerekend om het verhaal van de Koptische christenen in beeld te brengen.

Enkele maanden geleden verklaarde IS de koptische christenen in Egypte openlijk tot hun nieuwe doelwit. Families werden uit hun dorpen verjaagd in Zuid-Sinai en de aanslagen volgden elkaar op. Het dodental en de bloederigheid is ongezien en laat zowel Kopten als moslims perplex achter.

Overlevende slachtoffers doen hun verhaal. Voor Victor heeft martelaarschap altijd een centrale plaats gehad in het leven van kopten. De aanslag wordt bijna een heuglijke gebeurtenis want de dodelijke slachtoffers krijgen een bijzondere status als martelaar, dichtbij God: “Als je hen kende kan je zien dat elkeen onder hen het werkelijk verdiend heeft.” Maar het versterken van geloof is niet het juiste antwoord voor iedereen.

Activisten van Maspiro Youth Union blijven strijden voor gelijke rechten voor Kopten. Kopten zitten voor hen gekneld tussen de staat en extremistisch geweld. Ook de jonge muzikanten Philip en Marina zoeken naar andere manieren om geweld een plaats te geven. Door songs te maken wil Marina met haar girlsband kritiek geven: “We zingen over wat ons verteld wordt en wat ons aangrijpt”.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over