Presentator Dempsey Hendrickx en de jury's maakten deze namiddag in Cinema Lumière Antwerpen de winnaars bekend van het 35ste JEF festival. Zo ging de Zweedse film Comedy queen van Sanna Lenken naar huis met de Prijs voor Beste Langspeelfilm, gekozen door de internationale jury. De kinderjury gaf twee prijzen aan Belgische genomineerden: de prijs voor Beste Medialab-installatie aan Baby dino adventures van Antoine Guédès, en die voor beste kortfilm aan Finns hiel van Cato Kusters.

De prijsuitreiking sloot een succesvol JEF festival af, dat in festivalcentrum Antwerpen zelfs 50% meer publiek mocht ontvangen dan in 2022. Er was bijvoorbeeld een recordaantal bezoekers voor de peutercinema en het geroemde XL-Medialab. JEF festival is dan ook hét festival dat inzet op beleving en op een onvergetelijke eerste cinema-ervaring.

Iris Verhoeven, algemeen coördinator bij JEF: "Het was fantastisch om opnieuw zoveel kinderen en peuters al spelend film en games te zien ontdekken en hen te zien nagenieten in het festivalcafé. We hopen dat we weer veel zaadjes hebben geplant bij de creatieve makers en kijkers van de toekomst."

Er waren 54 filmpremières, meer dan 250 vertoningen van 171 films, 23 workshops en 20 Medialab installaties en games op 28 locaties in 7 steden. In totaal stonden er 28 films in verschillende competities op het programma gedurende het JEF festival.

Een internationale jury, een kinderjury, de JEF in het ziekenhuisjury, JEF makersjury en het publiek zelf kozen de winnaars. De prijzen voor de beste jeugdfilms én installatie werden deze zondagmiddag bekendgemaakt in Antwerpen door presentator Dempsey Hendrickx (De Buurtpolitie, Ketnet Helden) en de jury's.

Comedy queen kreeg de Prijs voor Beste Langspeelfilm van de internationale ECFA jury, bestaande uit Anthony Nti (de regisseur van de Oscargenomineerde kortfilm Da Yie), Elsa Lovat (productiemedewerker bij verschillende internationale filmfestivals in Zwitserland), Kato De Boeck (regisseur van o.a. fictiereeks Roomies, die door verschillende Vlaamse media werd uitgeroepen tot de beste reeks van 2022), Lara Melegari (medewerker bij het Italiaanse Ennesimo kortfilmfestival) en Ilse Schooneknaep (producer bij Borgerhoff & Lamberigts TV, docent aan de RITCS filmschool en oprichter van WANDA Collective).

De jury legt haar keuze voor Comedy queen uit: "Dit verhaal houdt je de hele film lang aan het scherm gekluisterd. In haar ijzersterke vertolking geeft de hoofdactrice perfect vorm aan een innerlijke strijd. Ze wordt omringd door zachte, warme karakters die je helpen om de droefheid van haar verhaal te verteren. Met haar stijlvolle cinematografische taal durft de regisseur risico’s te nemen. De film neemt je mee op een reis doorheen een spectrum aan emoties, altijd onvoorspelbaar en nooit oppervlakkig."

Ook de kinderjury (bestaande uit telkens 7 kinderen tussen 9 en 12 jaar) bekeek en beoordeelde heel de krokusvakantie lang alle competitiefilms. Zij gaven uiteindelijk de Prijs voor Beste Langspeelfilm aan Hoe ik leerde vliegen omdat "het een leuke en grappige film is, die gaat over familie en vriendschap. Door de film te kijken, kregen we zin in de zomervakantie!"

De Nederlandse Milou Gevers krijgt voor het tweede jaar op rij de kinderjuryprijs voor Beste documentaire. Dit jaar won ze met Zomer zonder jou. De professionele jury beloonde dan weer de Ket & doc-documentaire Bijzonder buitengewoon, in aanwezigheid van regisseur Sarah Van Dale (België) en hoofdpersonage Mona Walraevens. Ket & Doc is een project van VAF, Ketnet en JEF.

Het JEF festival reikt ook prijzen uit aan kortfilms. De prijs van de professionele jury voor Beste Kortfilm ging naar het Oscargenomineerde Ice merchants van regisseur João Gonzalez (Portugal).

De kinderjury bekroonde de Belgische kortfilm Finns hiel en overhandigde zelf de award aan regisseur Cato Kusters en producer Charlotte Mattelin. Festivalbezoekers konden de hele festivalperiode lang hun stem uitbrengen op hun favoriete jeugdfilm. Die Publieksprijs ging naar de Nederlandse langspeelfilm Totem van regisseur Sander Burger.

Het gevierde XL-Medialab in het Antwerpse Zuiderpershuis is een hub voor Belgische en internationale kunstenaars om hun nieuwste audiovisuele installaties en games in première te laten gaan. Ook zij konden in de prijzen vallen. De Prijs voor Beste Medialab installatie, gekozen door de kinderjury, ging naar Baby dino adventures, een gloednieuw spel van Antoine Guédès en Sleeping Panda Games (België). "We vonden het een coole game en ook wel een beetje verslavend. Het was leuk dat je dat samen met anderen kon spelen."

Kinderen met beperkte mobiliteit (vanuit het ziekenhuis, revalidatiecentrum of zelfs thuis) konden ook alle kortfilms in competitie bekijken. Als lid van de JEF ziekenhuisjury kozen ze via een online platform hun favoriet: de kortfilm Louis I, koning van de schapen van de Duitse regisseur Markus Wulf. De volgende editie van het JEF festival vindt plaats van 12 februari tot 18 februari 2024.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over