Festival Dranouter laat een eerste lading namen op je los voor de 49ste editie, die dit jaar plaatsvindt op 4+5+6 augustus 2023: Warhaus, Bazart, Merol, Mascarimiri, Jungle By Night, Jonathan Jeremiah en Hoven Droven. Festival Dranouter kiest zo bewust voor een succesvolle mix van de beste Belgische bands, internationale hoogvliegers en beloftevolle (folk)bands. Het concept slaat aan, dat bewees Festival Dranouter 2022 al. Toen verwelkomde het kleine dorpje aan de voet van de Kemmelberg 51.000 festivalgangers, en waren voor het eerst zowel weekendtickets, 2-daagse tickets én zaterdag- en zondagtickets uitverkocht. Binnenkort volgt een nieuwe lading namen!

De Belgische band Bazart (Mathieu Terryn, Simon Nuytten en Oliver Symons) klom naar de top van de Belpop charts met hun hitsingle "Goud". Hun debuutalbum "Echo" werd platina en gaandeweg verzamelden ze een aantal MIA's. Ze brachten hun tweede album "2" uit in 2018, met onder meer de aanstekelijke popsingle "Grip (Omarm Me)", die in navolging van de singles "Chaos", "Lux" en "Tunnels" naar de top van de hitlijsten steeg.

Live bouwden ze een ijzersterke reputatie op met meerdere uitverkochte Sportpaleis shows, een reeks uitverkochte Ancienne Belgiques en opvallende passages op de grootste festivals. Olivers zwoele synths, Simons emotionele backing vocals en Mathieus energie en flair op het podium staan garant voor een ongelooflijk must see optreden. In 2021 bracht Bazart hun derde album "Onderweg" uit. Met de hitsingle "Denk Maar Niet Aan Morgen", bereikten ze opnieuw de top van de hitlijsten en voegden ze 2 uitverkochte Lotto Arena's toe aan hun palmares. In 2017 lieten ze de Kayam op haar grondvesten daveren, hoog tijd om dat opnieuw te doen met de Chateau!

MASCARIMIRI - een juweeltje van de wereldmuziekscene dat ver buiten Italië schittert. Meer dan 20 jaar 'Tradinnovazione' - het idee van elektrowereldmuziek bij uitstek - doet hen shinen. 'Smid' van het concept is Claudio 'Cavallo' Giagnotti, een muzikant-producer uit Salento met Roma-afkomst, tevens leider en oprichter van de band.

Schiereiland Salento, dé locatie bij uitstek als het over klankexperimenten gaat, staat synoniem met de vereniging van traditie en innovatie met een krachtig en meeslepend geluid, verrijkt met de klanken van het hele Middellandse Zee- en zigeunergebied. Vandaag klinkt MASCARIMIRI sterk, met diepe roots en een internationale identiteit én dansbaar, met typische sounds voor pakweg dancehall. Hun spetterend optreden in de Clubstage wordt een aanval op je heupen.

De Brits/Ierse singer-songwriter Jonathan Jeremiah is een soloartiest in de ware zin van het woord. Als 'loner' vertaalt hij zijn visie in muziek, met observaties als verhalen en een heerlijk vermoeide stem als warm kacheltje. Jonathan Jeremiah kwam in 2011 op het toneel met debuut 'A Solitary Man', een plaat met melancholieke, orkestrale popliedjes, die BBC omschreef als "elegant and soulful, a luscious artefact of 1970s songwriting class". Singles zoals 'Lost' en 'Happiness' maakten hem instant bekend.

Met 'Horsepower for the Streets' levert hij zijn vijfde plaat af. Inspiratie zocht en vond hij daarvoor aan deze kant van het Kanaal. Weg van de Londense drukte schreef hij in het ommeland van Bordeaux en nam hij op in een kerk in Amsterdam. De helderheid van zijn soulvolle, tijdloze nummers trekken de luisteraar mee in een landschap dat hij zo gedetailleerd schildert, terwijl hij tegelijk veel ruimte voor verbeelding laat. "Zijn in scrub gedrenkte stem blijft nog steeds zijn grootste wapen en hij laat die geregeld gecontroleerd overslaan", aldus Dansende Beren. Voor fans van Michael Kiwanuka, Blaudzun en Paolo Nutini.

Charmant, empowerend, een splinternieuw stijlicoon… Merol is het allemaal. Op de grens tussen geniaal en grotesk weet ze met haar catchy Nederlandstalige pop, cheeky teksten, pompende jaren 80 synths en een gezonde dosis humor en zelfspot ieders hart te veroveren.

Ze brak in 2018 door met door haar zelf geproduceerde single ‘Lekker Met De Meiden’, goed voor goud. Daarna volgden hitsingles als ‘Hou Je Bek en Bef Me’, ‘Kerst Met De Fam’ en ‘Vol’. Debuutalbum 'Troostprijs' leverde de superwoman verder een uitverkochte clubtour op door Nederland en België, net als een daverende festivalzomer met shows op o.a. Best Kept Secret en Eurosonic Noorderslag. In 2021 nam ze de Belgische De Slimste Mens Ter Wereld-kijkers in met haar directe en expliciete zelve. Een vrouw naar ons hart, die Merol. Kom ze deze zomer bewonderen in onze Chateau.

Jungle By Night draait rond blazers, beats en percussie. De creativiteit spat er vanaf met een spannende mix tussen dance, jazz, funk, disco, al gooien ze evengoed psychedelische, elektronische of hiphopinvloeden in hun lekkere cocktail. Live staan ze garant voor funky grooves, meezingbare melodielijntjes, vrolijke vibes, zwoele synthlijntjes en dikke klodders vreugde. Het collectief is dan ook een graag geziene gast op o.a. Down The Rabbit Hole, Sziget, Glastonbury, Pinkpop en Into The Great Wide Open. Jungle By Night als afsluiter in de Clubstage op zaterdagavond? Dat wordt een zweterig, vettig feestje! Gaaaaan!

De mannen van Hoven Droven ontmoetten elkaar op de Zweedse Birka Folk High School in 1989. Onmiddellijk kreeg het karakteristieke geluid dat Hoven Droven vandaag de dag nog steeds het meest kenmerkt vorm: de aanstekelijke mix van traditionele Zweedse folk, percussieve uitspattingen en felle gitaren. De band passeerde op elke Zweedse radio- en tv-zender, zonder dat ze een plaat uitbrachten. Een cassette was er wel... Intussen staat de teller op 9 albums, 5 singles en EP's. Als kers op de taart wonnen ze in 2016 een Zweedse Grammy.

In 2021 vierde Hoven Droven hun 30-jarig bestaan. In al die jaren toerde de band door Zweden, Noorwegen, Duitsland, Finland, België, Nederland, Frankrijk, Engeland, de Verenigde Staten... Wie erbij was op Festival Dranouter 2000, geniet nu nog na van die Zweedse vibe. Na een relatief lange periode van afwezigheid op de podia zijn ze helemaal terug. Niet te missen dus, want meer dan 30 jaar vakkennis, broederschap en passie voor de folkmuziek rolt van de eerste noot over het publiek heen. Een must see op zondag 6 augustus in de Clubstage!

Niemand minder dan Warhaus staat op de line-up van #dranouterfest23! Met zijn nieuwste album 'Ha Ha Heartbreak' (2022) toont Maarten Devoldere (Balthazar) opnieuw zijn grote klasse.

In 2016 debuteert Warhaus met 'We Fucked a Flame into Being' met een extreem straf album. Alle radiostations in ons land draaien singles 'The Good Lie', 'Bruxelles' en 'Machinery' grijs. Warhaus is talk of the town. Amper een jaar later is daar opvolger 'Warhaus': nog vernieuwender, nog frisser en nog dansbaarder. Het brengt Warhaus direct naar de grootste podia. Hun set op Festival Dranouter 2017? In één woord: "onvergetelijk".

In november 2022 kwam het langverwachte derde album 'Ha Ha Heartbreak' uit. Geschreven op amper drie weken tijd in het bloedhete Palermo met het ongefilterde hartzeer van Devoldere centraal. Producer Jasper Maekelberg (Faces On TV) besloot die Siciliaanse vocale opnames integer te houden, waardoor drummer en gitarist zich moesten oriënteren rond die rauwe zang. Singles 'Open Window', 'It Had To Be You', 'Desire' en 'Time Bomb' doen alvast het beste vermoeden voor hoe dat alles live zal klinken. Na een uitverkochte show in de AB en De Roma, volgt Festival Dranouter 2023. Want we love Warhaus!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: