Enkele weken geleden kwam Flore uit, het nieuwe album van Gabriel Ríos. Bij Sony Music geloven we sterk in mooie verhalen en daarom besloten we om over Gabriel’s life story een documentaire te draaien. We bundelden onze krachten met regisseur Lieven Bulckens en met televisie partner Proximus om de productie naar het hoogst mogelijke niveau te tillen. De pakkende docu film 'I'm still leaving' is vanaf vandaag exclusief te bekijken op Pickx, zowel op TV als in de APP!

De documentaire is meer dan louter een relaas van de opnames voor Flore. Zij beschrijft ook de relatie van de artiest Gabriel Ríos met zijn familie én Puerto Rico, het geboorteland dat hij in 1996 verliet.

Tijdens de lockdown van 2020 kijkt Gabriel Ríos terug op de muziek uit zijn jeugd in Puerto Rico. Samen met producer Ruben Samama probeert hij herinneringen aan latin classics die hij leerde kennen via zijn vader en grootvader in een plaat te gieten.
Flore
is “a latin record on the moon”, gemaakt door twee vrienden in afzondering. Net op het moment dat zijn vader de ziekte van Alzheimer krijgt, herontdekt Ríos zijn geboorteland en beseft hij dat hij daar nooit helemaal vertrokken is, nadat hij in 1996 naar België verhuisde. Met live performances vanuit een lege Vooruit in Gent.

Sterk en kwetsbaar

I’m still leaving is de debuutfilm van regisseur Lieven Bulckens. Hij leerde Gabriel Ríos kennen tijdens een tour in Engeland in 2015. Toen Puerto Rico in 2017 verwoest werd door orkaan Maria overwogen beide heren om samen naar ginder te reizen, op zoek naar wat nog overbleef van Ríos zijn jeugd. “Uiteindelijk ging dat plan niet door, maar deze plaat is een verlengstuk van thema’s waar Gabriel toen al mee bezig was”, zegt Bulckens. “Ik wilde weten hoe het zoveel jaar later met hem ging. Ik wist dat hij zich niet helemaal thuis voelde in België. En die nieuwe plaat liet ook op zich wachten.”

De film volgt Gabriel Ríos en zijn producer en goede vriend Ruben Samama bij het maken van Flore, in Amsterdam. Ze hebben een duidelijke visie op wat het muzikaal moet worden. Geen kopie van de originele nummers. “Ik zit niet in Puerto Rico, maar in het koude en natte België en Nederland”, zegt Ríos.

Die tweestrijd zit volgens Bulckens ook in I’m still leaving. “Als documentairemaker is het een geschenk wanneer je onderwerpen sterke en tegelijk kwetsbare figuren zijn. Op de eerste draaidag kwam ik de studio binnen en hoorde ik het nummer ‘Ausencia’. Ruben maakte Gabriels stem bijna onherkenbaar. Ik vond dat ongelofelijk interessant en van een sterke visie getuigen. Toch zie je in de film de onzekerheid van het creatieve proces. Ze proberen dingen uit en discussiëren eindeloos over wat mij details leken. Wat tegelijk hele grappige, warme momenten oplevert.”

Nieuwe band

De ziekte en aftakeling van zijn vader en de troebele relatie die Gabriel Ríos heeft met zijn geboorteland maken dat de muzikant door een moeilijke fase in zijn leven gaat. Daar is hij zeer openhartig over. “Ik ga door een angstige en gevoelloze periode. Dat is ongelooflijk deprimerend. Wat mij rechthoudt, is het idee dat mensen naar deze muziek zullen luisteren.”

Aangezien live concerten momenteel niet mogelijk zijn, werd voor deze film een akoestische live sessie opgenomen in een lege Vooruit in Gent. Voor het eerst zien we Ríos met zijn nieuwe band aan het werk. Op een leeg podium met minimale verlichting, zonder franjes, maar ongelofelijk muzikaal. Zes nummers uit Flore komen aan bod waaronder singles ’No soy de Aqui, no soy de alla’, ‘La Torre’ en ‘Panteon de amor’.

Vriendschap

De film schetst een eerlijk portret van twee creatieve vrienden die alles geven in de zoektocht naar iets speciaals. “Ik voel bij Ruben een grote empathie voor het verhaal dat Gabriel probeert te vertellen met deze plaat. Een tegelijk merk ik bij Gabriel veel respect voor wat Ruben muzikaal toevoegt”, zegt de regisseur. Dat zie je ook in het concert dat in de film verweven zit. Ruben Samama is een multi-instrumentalist die moeiteloos switcht tussen gitaar, bas en piano. “In mijn ervaring zijn de meeste cameramensen niet snel onder de indruk, maar achteraf kwamen ze me toch allemaal vragen wie die lange met zijn petje was.”

In die zin gaat I’m still leaving ook over vriendschap. “Gabriel is het onderwerp van deze film, maar voor mij gaat dit verhaal ook over Ruben”, zegt Bulckens.
“Daarom ben ik blij met de scène in Rubens woonwijk in Amsterdam. Je voelt daar het contrast in hoe beide mannen zich voelen. Ruben is thuis en goed omringd in Amsterdam, terwijl Gabriel het gevoel heeft dat hij geen thuis heeft en altijd onderweg is. Ik vind het spijtig dat hij zich zo voelt, soms denk ik dat hij net op twee plekken een thuis heeft. Als ik de beelden zie van Ríos en zijn Puerto Ricaanse vrienden, lijkt het mij geweldig om ook zo’n hechte groep te hebben aan de andere kant van de wereld. Maar hoe ik daarover denk, helpt Ríos natuurlijk niet vooruit.”

'I'm still leaving' is een pakkende documentaire over een authentiek artiest en een prachtige plaat. Een absolute aanrader.

KIJK HIER OP PROXIMUS PICKX

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over