Binnen twee dagen is het eindelijk zover. Dan gaat de derde editie van Glimps van start. Op 13 en 14 december maken meer dan 60 Europese artiesten hun opwachting om zich te tonen aan het Belgische en internationale publiek. Tal van professionelen zakken ook af naar de Gentse binnenstad voor de conferentie die Glimps aanbiedt. Gent zal zich vrijdag en zaterdag meer dan ooit profileren als Creative City of Music.

De eer om het festival af te trappen gaat naar Bosco Delrey. Het Britse wünderkind speelt om 20u10 in de Zaal van de Charlatan. Daarna komt nog een hele resem artiesten aan de beurt. Van Cafe Video tot de Handelsbeurs, en van Vooruit tot Studio Skoop: 11 zalen op 8 locaties zullen het toneel zijn waar 60 Europese artiesten zich, verspreid over twee dagen, zullen voorstellen. Na Bosco kun je bijvoorbeeld nog naar The Go Find, Pale Grey, Neov, Dans Dans, of Effi. "The kinds won't sleep tonight, it's alright, and the kids stay up all night, it's alright" zingt hij. En wij zijn de laatsten om hem tegen te spreken.

De ticketverkoop draait op volle toeren. Voorlopig zijn er echter nog steeds tickets te verkrijgen via deze site. Glimps is een indoorfestival, maar wel eentje dat gespreid is over verschillende locaties in de stad. Daarom heeft Glimps een heel specifiek ticketsysteem. Mensen die een ticket hebben gekocht in voorverkoop, moeten dat eerst gaan inwisselen voor een festivalbandje. We hebben er voor gezorgd dat er 3 punten in de stad zijn waar tickets kunnen worden ingewisseld!

  • vanaf 18u: Conservatorium (Hoogpoort)
  • vanaf 19u: Handelsbeurs (Kouter)
  • vanaf 19u: Kunstencentrum Vooruit (Sint-Pietersnieuwstraat)

U krijgt daar dan ook een schema met de volledige line-up, de locaties, enz. Op deze locaties, én in de Charlatan kunt u de avond zelf ook polsbandjes kopen. Op alle andere locaties (Kinky Star, Cafe Video, Lakenmetershuis, en Studio Skoop) kunt u ENKEL binnen met een polsbandje, dat je dus wel enkele minuten verderop kunt verkrijgen.

Openingsuren zalen:

* Zaal Miry (Conservatorium): 19u45
* Zaal Mengal (Conservatorium): 19u45
* Café Video: 20u
* Kinky Star: 20u30
* Vooruit (Balzaal & Brugzaal): 19u
* Handelsbeurs: 19u
* Lakenmetershuis: 20u15
* Studioskoop: 20u45
* Charlatan: 19u40

Raakt u wat ontmoedigd door de karrenvracht namen die op u afkomt. Weet u niet goed wat eerst te omcirkelen op het schema? Hebt u een allesverzengende schrik om net dié band te missen waarvan iedereen dan later zegt "daar had je echt moeten bij zijn"?

Geen nood! Enkele notabele muziekkenners reiken u enkele tips aan. StuBru-coryfee Kirsten Lemaire (foto), Democrazy-opperhoofd Eric Smout, Gent Jazz-legende Kevin Devos, en Cafe Video/Boomtown-man Bert Moerman (die drie laatsten vormen samen overigens het programmatieteam van Glimps) laten hun oordeelkundige licht schijnen over de programmatie. Maar als je denkt, ik oordeel liever zelf, dan kan dat ook!

Via Spotify en/of Deezer kunt u alle bands al eens voorbeluisteren, en op die manier uw geheel eigen parcours samen stellen. Geen twee festivalgangers hebben waarschijnlijk hetzelfde traject, en zo hebben we het graag. Het bewijst dat er een gevarieerd programma wordt voorgelegd, met muzikale kwaliteit als rode draad. Of het nu elektro, rock, jazz, crossover of wat dan ook is: op Glimps zie je de Europese toppers van morgen aan het werk.

Glimps is een festival waarbij van hot naar her wordt gelopen. De verschillende locaties zijn verspreid over de Gentse binnenstad, waardoor er wel wat verplaatsingen aan te pas komen. De auto nemen is daarom een bijzònder slecht idee. Voor de fietsers en voetgangers zal er zelfs een heel traject met lichtjes zijn doorheen de stad. Foto's hiervan volgen later!
Slimweg reikt u enkele nuttige ideeën over hoe u best ter plaatse kunt geraken, en ook via onze website vindt u nog wat info.

Om mensen nog meer aan te moedigen om zich louter op spierkracht voort te bewegen, kun je aan de Handelsbeurs zowaar zelfs je fiets laten herstellen. Licht stuk? Rosse ketting? Piepende remmen? De mobiele herstelplaats staat opgesteld aan de Handelsbeurs van 20u tot minstens 22u. Het enige dat u hoeft te doen is vooraf even laten weten dat u van de partij zult zijn met uw tweewieler door een mailtje te sturen. Info en prijzen vind je hier.

In de Handelsbeurs vindt ook de conferentie plaats. Glimps is namelijk meer dan een showcasefestival; het is ook een conferentie waarvoor muziekprofessionelen vanuit de hele wereld naar Gent afzakken om te debatteren, lezingen te geven of bij te wonen, en te netwerken. Voor de conferentie zijn aparte tickets verkrijgbaar. Iedereen kan het programma bekijken op de website. Enkele in het oog springende activiteiten zijn bijvoorbeeld het politiek debat dat zal plaatsvinden tussen de cultuurspecialisten van alle grote politieke partijen, of een lezing van Paul Resnikoff van Digital Music News. Resnikoff haalt enkele actuele veronderstellingen (zoals bv. de stelling dat artiesten geld verdienen aan hun live-tours ter vervanging van hun verloren inkomen uit platenverkoop) onderuit. Een pittige keynote van een man met een mening.

Coely annuleert, The Antler King vervangt

En nog op de valreep dit jammerlijke nieuwsfeit: Coely is ziek en moet zich helaas laten vervangen. The Antler King springt echter in de bres! In 2011 stak de band rond Esther Lybeert hun neus aan het venster met een titelloos debuut, dat meteen op heel wat lovende recensies kon rekenen. En nu is er de opvolger "Patterns". Onmiskenbaar The Antler King en toch niet zonder meer van hetzelfde, eerder een Grote Sprong voorwaarts richting het juiste evenwicht tussen muzikaal vakmanschap en oprechte emotie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: