Het Béjart Ballet Lausanne maakt deze week succevolle terugkeer naar Antwerpen met 3 uitverkochte shows en bijna 8.000 toeschouwers
Vanavond zal het Béjart Ballet Lausanne eindelijk, na meer dan 10 jaar afwezigheid, zijn triomfantelijke terugkeer maken naar de Stadschouwburg in Antwerpen. Het belooft alvast een bruisende reünie te worden met het Vlaamse publiek, want van donderdag 25 t.e.m. zondag 28 mei zullen in totaal bijna 8.000 toeschouwers zich laten verwonderen door de choreografieën van Gil Roman en Maurice Béjart. De eerste drie voorstellingen zijn vollediguitverkocht, en ook voor de extra voorstelling op zondag 28 mei zijn intussen de laatste tickets in verkoop: Balletliefhebbers die deze langverwachte terugkeer naar Antwerpen alsnog niet willen missen, kunnen nog een ticket kopen voor deze laatste extra voorstelling via www.gracialive.be.
In 2024 keert het gezelschap terug met 'Wien, Wien, Nur Du Allein' naar de plaats waar het balletstuk werd geboren: Het Koninklijk Circus in Brussel!
Het bekende Zwitsers balletgezelschap heeft op deze premièredag echter nog meer heuglijk nieuws, want het maakte zonet bekend volgend jaar naar Brussel te trekken met het fenomenale ‘Wien, Wien, nur du Allein’. Van donderdag 21 t.e.m. zondag 24 maart 2024 zal het balletgezelschap dit magistrale balletstuk nieuw leven inblazen in het Koninklijk Circus in Brussel. Een opmerkelijke gebeurtenis, want het ballet werd door Maurice Béjart in 1982gecreëerd in deze eigenste zaal! In een nieuw decor, ontworpen door Magali Baud, keert dit rijkelijk gechoreografeerde werk 40 jaar na de creatie ervan dus terug naar het toneel waar het werd geboren.
Wat deze aankondiging nog opmerkelijker maakt, is dat 'Wien, Wien, nur du Allein’ nog nooit in zijn geheel gedanst geweest is door het Béjart Ballet Lausanne tot de herneming in het Théâtre de Beaulieu in Lausanne in december 2022 - Dit met de uitzondering van enkele fragmenten die in november 2004 werden gedanst (tevens in het Koninklijk Circus) ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het balletgezelschap.
De diepgang, de choreografische rijkdom en de muzikale opbouw rechtvaardigen de heropleving van dit ballet, temeer daar de actualiteit er een bijzondere weerklank aan geeft. ”Misschien is dit het verhaal van veertien mensen, de overlevenden van een catastrofe die op de bodem van een bunker, waar je soms de aarde kunt horen schudden, de dood afwachten - en die elkaar uiteindelijk zullen vernietigen”, schreef Maurice Béjart in 1982 in zijn intentienota's. “Maar in het ballet wordt een andere mensheid herboren, met een wals dat het begin is van een nieuwe cyclus van de mensheid...”
Gebracht op de muziek van de Weense School komen Strauss, Schoenberg, Haydn, Webern, Schubert, Heuberger, Mozart, Mayer, Beethoven en Alban Berg samen, en het lijdt geen twijfel dat ‘Wien, Wien, nur du Allein’ één van de belangrijkste werken van Maurice Béjart is.