De verraderlijke tragikomedie Los delincuentes van de Argentijnse regisseur Rodrigo Moreno heeft de Grand Prix voor Beste Film gewonnen op de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent. De Internationale Jury was onder de indruk van het unieke ritme en de heerlijke absurditeit van Moreno's entertainende langspeler. De debuterende filmcomponist Jerskin Fendrix ontving de Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek dankzij zijn opvallende score voor Poor Things, de nieuwste creatieve uitspatting van Yorgos Lanthimos. Nog in de Officiële Competitie ging een Special Mention naar de acteurs Greta Lee, Yoo Teo en John Magaro voor hun performances in Past Lives van Celine Song.

Grand Prix voor Beste Film

Vrijdagavond, 20 oktober, is de Officiële Competitie van de 50ste editie van Film Fest Gent tot haar einde gekomen met een awardceremonie gevolgd door de vertoning van de slotfilm The Boy and the Heron (Hayao Miyazaki). Een ongelooflijk diverse line-up van twaalf films, waaronder vijf langspeeldebuten, zorgde voor een mooie strijd, overschouwd door de Internationale Jury. Deze bestond dit jaar uit Sébastien Lifshitz (Jury President), Lukas Dhont, Anne Dorval, Jessica Kiang, Jacqueline Lentzou, Juanita Onzaga en Colin Stetson.

De jury besliste uiteindelijk om de Grand Prix voor Beste Film uit te delen aan de speelse, meanderende en atypische "heist movie" Los delincuentes. In Rodrigo Moreno's milde misdaadkomedie vol plottwists neemt een Argentijnse bankbediende het risico van zijn leven, wanneer hij besluit de bank waar hij werkt te beroven. Het leidt tot een verrassende reis doorheen eclectische episodes. Los delincuentes is de eerste Argentijnse film die de Grand Prix wint op Film Fest Gent.

De motivatie van de jury: "De oorzaak van veel ellende in het moderne leven is dat we getraind zijn om zoveel te willen, terwijl we eigenlijk zo weinig nodig hebben. Onze politieke en tegelijk enorm vermakelijke winnaar droomt van een revolutie tegen dit systeem. Zoals alle dromen is deze film vreemd en surrealistisch, vol ondeugendheid, melancholie en onverwachte waarheden. Het unieke ritme waarin het banale en alledaagse worden opgetrokken tot een toonhoogte van heerlijke absurditeit zorgt voor een eigenaardige heist movie. Eentje die met een scherp, speels gevoel voor humor duidelijk maakt dat het geen diefstal is als je terugsteelt wat al van jou is. Van het kleinste motief tot het grootste gebaard herinnert deze subversieve, provocerende en grappige film ons eraan hoe bevrijding eruitziet, omdat ook de film zelf vrij is. Vrij van de oude regels. Vrij om de heuvels in te trekken van de oneindige mogelijkheden van cinema. Vrij om zijn taal opnieuw uit te vinden, net zoals zijn stuntelende personages zichzelf opnieuw uitvinden. Een geïnspireerde jury kent de Grand Prix voor Beste Film unaniem toe aan Rodrigo Moreno's Los delincuentes."

De Grand Prix komt met een distributiepremie van € 20.000 ter ondersteuning van de Belgische release (in april 2024) door Imagine Film Distribution en een mediacampagne ter waarde van € 27.500, waarvan € 10.000 in De Morgen. Rodrigo Moreno verblijft momenteel in New York en was niet aanwezig op de ceremonie. Hij bedankte het festival en de jury via een videobooschap. Tinne Bral van Imagine Film Distribution nam de prijs in ontvangst.

Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek

Muziek zit ingebakken in het DNA van Film Fest Gent. Elk jaar heeft de Officiële Competitie een focus op de impact van muziek en geluid op film. Daarom is de Georges Delerue Award voor Beste Muziek of Sounddesign een van de belangrijkste prijzen op het festival. De jury, waarin ook componist & saxofonist Colin Stetson zetelde, gaf de Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek aan Jerskin Fendrix voor zijn score voor Poor Things van regisseur Yorgos Lanthimos. Het is de allereerste filmscore van Jerskin Fendrix, die persoonlijk zijn prijs in ontvangst nam.

De jury: "Zelden kom je in cinema een score tegen die niet alleen de vertelling ondersteunt, maar ook zelf een verteller is. Dit is muziek die het avontuur niet schuwt, die trots en gedurfd is, teder en vol grappen. Ze knipoogt naar de geschiedenis en herinnert ons aan de stille film, die allesbehalve stil was. En ze geeft commentaar op de moderniteit, vooral op hoe vrouwen en mannen - die arme, arme dingen - vandaag de dag nog steeds met elkaar worstelen over controle en bevrijding. Binnen deze score is er zwart en wit, naast alle kleuren van de regenboog en paar die alleen bestaan in je wildste verbeelding. Er zijn passages die je laten lachen en huilen op hetzelfde moment. En er zijn delen die, net als onze dappere heldin, dansen alsof ze nog maar net het plezier van voeten hebben ontdekt. Met metaforische instrumenten als volwassenheid en de instincten van de kindertijd evolueert deze score van naïviteit naar wijsheid, terwijl het nooit het duizelingwekkende plezier verliest van gewoon te leven. De Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek gaat naar Jerskin Fendrix voor zijn score voor het fantastische Poor Things van Yorgos Lanthimos."

Aan de prijs is naast een distributiepremie van € 10.000 voor de Belgische distributeur Searchlight Pictures (release van de film op 17 januari) ook een mediacampagne van € 12.000 verbonden, waarvan € 5.000 in De Morgen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: