Deze zomer start Marktrock met een primeur: de allereerste competitie voor straatmuzikanten oftewel Stella Music Busker 2008. Amper een paar weken na de bekendmaking en voor de officiële oproep tot deelname gelanceerd is, zijn al meer dan 50 jonge artiesten en groepen de ultieme uitdaging aangegaan: zich te bewijzen op straat, zonder toeters en bellen, zonder licht- en geluidsinstallatie. Onder het motto: “if you can make it there, you can make it anywhere”.

Met een goeie vijftig inschrijvingen is het aantal voorziene plaatsen voor straatmuzikanten in het Marktrock-festivaldorp al voor de helft volzet. Maar niet alleen ambitieuze jonge muzikanten zaten te wachten op een wedstrijd van deze soort, ook de Belgische muziekwereld lijkt het project met open armen te ontvangen. De organisatie had al Jonathan Vandenbroeck alias Milow en The Violent Husbands weten te strikken voor het peterschap van de wedstrijd, maar nu kan een derde grote naam aan dit rijtje worden toegevoegd. Leuvenaar Tom Helsen, gevestigde waarde en bij vlagen muzikaal-geniaal, heeft beslist om zijn schouders mee onder het project te zetten en het peterschap te aanvaarden. Samen met Milow en The Violent Husbands zal hij op vrijdag 8 en zaterdag 9 augustus zes wildcards uitdelen aan de straatmuzikanten – of straatgroepen – die volgens hen in de zondagse finale horen te staan.

De andere zes finalisten worden geselecteerd op vrijdag en zaterdag door de Marktrock-bezoekers. (De precieze werkwijze en het reglement worden later bekendgemaakt.) De twaalf buskers die ofwel publiek ofwel professionals hebben overtuigd van hun kunnen, worden op zondag opnieuw in de Leuvense straten verwacht, waar ze zich voor een driekoppige professionele jury mogen gooien. Wie van hen mag zich na zondag 10 augustus Marktrock Stella Music Busker 2008: de strafste straatmuzikant van Vlaanderen laten noemen?

Jason Dousselaere, die samen met de andere Violent Husbands het peterschap op zich neemt, is alvast opgetogen over het niveau van een aantal binnengekomen demo’s. “Luc en Zonen bijvoorbeeld, een bende Leuvenaars die grappige a capella pop brengen: het valt enorm op en lijkt me heel erg tof en doenbaar om op straat te brengen. The Dumb Brothers lijken nu al een geoliede straatmachine, die wil ik zeker niet missen. Omgekeerd: van Zinger, echte podiumpop uit Gent die tochd e hele tijd verrast, ben ik heel benieuwd hoe ze op de stoep overleven. Het wordt spannend en dan heb ik ze nog niet eens allemaal beluisterd.”

De inschrijvingen voor deze unieke competitie zijn nog steeds open. Wie denkt dat hij of zij de Marktrock-festivalgangers kan overtuigen van zijn muzikale genialiteit en hoog buskergehalte, stuurt best snel een mail naar marktrock@poppunt.be (met emailadres, contactpersoon, en gsm-nummer). Marktrock Stella Music Buskers 2008 wordt georganiseerd in samenwerking met Poppunt, dé toeverlaat van musicerend Vlaanderen

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: