13 weken hebben we moeten wachten op het moment waarop de winnaar van "zo is er maar één" gekroond zou worden, en vanavond was het dan eindelijk zo ver. Een persjury, een delegatie van Radio 2 en het publiek zelf mocht vandaag kiezen wie met de felbegeerde beker voor de mooiste tribute aan een Nederlandstalig lied aan de haal zou gaan. In een nek-aan-nek race was het uiteindelijk "De pastorale" van Nicole en Hugo dat met de felbegeerde "Zo is er maar één"-trofee aan de haal ging.

Als eerste finaliste mocht Free Souffriau "zoals een mooi verhaal" van Ann Christie voor een laatste keer op het grote "zo is er maar één"-publiek loslaten. De "steracteur, sterartiest" winnares zong de pannen van het dak en profileerde zich zo als een geduchte tegenstander voor de andere 5 finalisten. Tot op het laatste moment bleef iedereen echter in spanning afwachten of Free het vanavond wel tot in de één-studio te Lint zou halen, want ze is namelijk hoogzwanger. De productie speelde echter op veilig door de twee meisjes van A Butterfly Mind in te schakelen als runner-up, die uiteindelijk overbodig bleken.

Verbolgens kwam Yevgueni samen met Neeka aan bod met hun versie van "meeste prikkebeen" (origineel van Boudewijn de Groot). Yevgueni verdedigde vanavond een beetje de eer van de groep, aangezien ze 2 jaar geleden al als winnaars van de "zo is er maar één"-wedstrijd werden uitgeroepen, waardoor de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen waren. Of het een goede keuze was om Neeka als versterking van de groep in te schakelen, valt te betwijfelen aangezien het af en toe niet al te zuiver klonk. Ook de zanger van Yevgueni, Klaas, heeft meer in zijn mars dan hij vanavond liet zien.

Als derde finalist kwamen The violent Husbands aan bod met hun versie van de "wilde boerendochtere" van Yvan Heylen. Ze werden als ontdekking van het seizoen getipt, en hun prestatie versterkte dit gevoel. Ze maakten van het lied hun eigen versie en kwamen zo in de gratie van vele stemmers. De rockers haalden alles uit de kast om nog meer stemmen te halen, door een thuisconcert te geven aan een willekeurige stemmer. Yvan Heylen zelf zat ook in de zaal, en zag dat het goed was.

Als intermezzo kwam Pjotr uit de "zo is er maar één-de cup"-wedstrijd aandraven. Hij bracht "meisjes" van Raymond van 't Groenenwoud, en aan show ontbrak het deze topzanger in zakformaat niet. Flirten met de camera deed hij alsof het een lieve lust is, en ook het publiek pakte hij moeiteloos in. Jammer dat deze schattige kopie van Thor en co niet meedeed vanavond, ander was hij hoogstwaarschijnlijk ook met een zak vol punten naar huis weergekeerd.

Na Pjotr was het tijd voor pure ernst: Thé Lau die "de fanfare van honger en dorst" van Jan de Leeuw bracht. Die pure ernst mag je gerust letterlijk nemen: volgens ons was dit ongetwijfeld hét saaiste nummer van de hele avond, en dat is best jammer. De Nederlandse zanger heeft eveneens meer in zijn mars, hopelijk volgend jaar beter, zeker?

Na Thé Lau kwam Günther Neefs "iemand als jij" van Barbara Dex ten berde brengen. Het lied kwam mooi en heel eerlijk over, wat altijd een voordeel is als het publiek meestemt. Om Günther een duwtje in de rug te geven, zat Barbara Dex vanavond ook in de zaal, en riep iedereen op om te stemmen. Spijtig genoeg mocht het niet baten. Günther werd uiteindelijk vierde, maar voor "Iemand als jij" was het wel eerherstel nadat het in 1993 een kleine afgang, allerlaatste, beleefde op het Eurovisie Songfestival.

Last but not least gaat zeker op voor het duo dat de finale van "zo is er maar één" mocht afsluiten. Nicole en Hugo brachten een prachtige, maar misschien ietwat plakkerige, versie van de "pastorale" van Liesbeth List en Ramses Shaffy. Met dit nummer, dat voor de allereerste keer in 40 jaar gecovered werd, pakten Nicole en Hugo moeiteloos het publiek in. Ze kregen zowel van de persjury als van het één-publiek het maximum van de punten en wonnen zo op overtuigende wijze het derde seizoen van "Zo is er maar één". Voor het koppel is het alvast de ultieme bekroning vanuit eigen land voor hun lange carrière.

Dikke proficiat aan de bomma en bompa van de Vlaamse showbizz en op naar de volgende editie!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: