Els Verhaeren

Metalheads in ons land, en daarbuiten, kunnen dit weekend hun metalhearts weer ophalen in Kortrijk. Begin augustus is het daar tijd voor het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival. De vorige twee edities waren telkens op een grasplein aan de Hogeschool in Kortrijk, maar door de aanleg van een parking, was Alcatraz genoodzaakt om een nieuwe locatie te zoeken. Met metal-minded burgemeester Vincent Van Quickenborne, die maar al te graag het festival in zijn stad wilde houden, kon het niet anders dan dat het in Kortrijk zou blijven doorgaan. Het werden de sportterreinen aan de Lange Munte, een paar kilometers verder dan de vorige locatie. Een mooie open locatie, uiterst geschikt voor het festival. Voor parking moesten de bezoekers niet verder zoeken dan vorige jaren want hiervoor werd ook de parking van Kortrijk Expo (vlakbij E17) aangeraden, van waaruit er een gratis shuttlebus was voorzien.

Wie Alcatraz zegt, denkt natuurlijk ook aan de bekende gevangenis in de baai van San Francisco. Wel, het Alcatraz festival doet elk jaar iets meer zijn best om op een gevangenis site te gelijken. Vorig jaar kwam de grote wachttoren in het midden van het terrein en waaruit regelmatig vlammen kwamen. Dit jaar kreeg het hele podium een metamorfose tot een heus Prison Stage. Mooi om naar te kijken en voor de organisatie iets om trots op te zijn! Het is altijd tof om het thema rond de naam van het festival uitgewerkt te zien, hopelijk gaan ze hier de komende jaren op door, want het zorgt mee voor de sfeer van het festival.

Uiteraard zit daar de muziek ook voor tussen. Alcatraz Hard Rock & Metal Festival had dit jaar weer voor een mooie affiche gezorgd, voor elke (sub)genre wat wils, heavy metal, thrash metal, powermetal, death metal... én ze startte daar al vroeg mee. De eerste bands stonden al om 11u gepland. Op zaterdag waren de vroege uren voor Wolf, uit Zweden, en Armored Saint. Bij de laatste onthouden we vooral de kleine jongen die mee gitaar stond te spelen op het podium. Opvolging verzekerd voor deze band, die hun nieuwste album 'Win Hands Down' hier kwamen voorstellen. Death Angel stond al voor de derde keer op het podium van Alcatraz. Met het Portugese Moonspell waren we aan de eerste gothic metal toe. De band startte met 'Breathe (Until We Are No More)'. Zanger Fernando Ribeiro heeft een zeer herkenbare stem en hij kon heel goed 'dankjewel' zeggen, alsof hij elke dag Nederlands praat.

Het mag gezegd worden dat het geluid op Alcatraz overal zeer goed was, waardoor je overal een goed festival gevoel had. De weergoden waren de metal ook zeer gunstig gezind want de zon deed goed haar werk en veel mensen zochten dan ook regelmatig verkoeling in de schaduw van een boom of hekken, of onder 'the Swamp' tent. Het goede weer zorgde er dan ook voor dat de festivalweide snel goed volgelopen was en er een gezellige drukte ontstond.

Queensrÿche startte met 'Nightrider' en 'Breaking The Silence'. Zanger Todd La Torre stond op het podium met een beanie, wat ongelooflijk warm moet geweest zijn, met een zwarte muts in de blakende zon. Ze hielden het “old school”, want ook met 'The Whisper' bleven ze in de 80's met hun songkeuze. Maar de band bracht in 2013 nog een nieuw album uit waarvan ze o.a. 'Where Dreams go to Die' brachten.

Michael Schenker's Temple of Rock - 17

Michael Schenker's Temple of Rock opende met het zeer bekende een meezingbare 'Doctor Doctor' van UFO. Deze band draait niet, zoals bij velen, rond de zanger, maar uiteraard rond de gitarist Michael Schenker, die vroeger nog samenwerkte met Scorpions en UFO, vandaar dat er ook wat songs van deze bands de revue passeerden. Maar ze brachten ook eigen nummers zoals 'Vigilante Man'. De leukste momenten waren echter wel wanneer songs als 'Rock You Like A Hurricane' (Scorpions) gespeeld werden. Het publiek ging er dan gretig op in.

Overkill zorgde voor een hoge dosis thrash metal. De band bestaat ondertussen 35 jaar en zanger Bobby Ellsworth en bassist D.D. Verni zijn er van in het begin bij. Er stonden dus heel wat anciënniteitsjaren op het Alcatraz podium. De band is ook nog altijd zeer geliefd bij het metal publiek en de security had dan ook regelmatig hun handen vol met de golf crowdsurfers.

Franky De Smet-Van Damme stond dit jaar niet zelf op podium met Channel Zero, maar hij beklom wel het Safety Jogger podium waar hij een dj-set verzorgde. Al begon hij net iets te snel, want Overkill wilde nog een laatste nummer spelen.

Rock 'n' Roll met een hoek af, dat zou een goede omschrijving kunnen zijn voor W.A.S.P. De betekenis van de afkorting van deze glam- en shockrock band wordt door vele aanzien als "We Are Sexual Perverts" en dat toont wel dat er een beetje een hoek af is. De band stond vorig jaar ook al op het Alcatraz podium, maar ze brengen in oktober een nieuw album 'Golgotha' uit, dus reden genoeg om dit jaar nog eens terug te komen en al wat bloot te geven van die nieuwe nummers. Starten deden ze echter nog met een "ouwe getrouwe", 'On Your Knees', een nummer uit 1984 dat al direct werd meegezongen door het Kortijkse publiek. Zanger Blackie Lawless ziet er jammer genoeg niet meer uit als een 'L.O.V.E. Machine', maar het nummer scoort nog steeds goed bij het publiek. Ook 'Wild Child' kreeg super veel reactie van het publiek en werd luid mee gezongen. 'I Wanna Be Somebody' deed hen helemaal uit de bol gaan. Daarna was het aan Goe vur in den otto Soundsystem voor de sfeer er in de houden met een dj-set.

Trivium - 7

Trivium is een vrij recente band, vergeleken met de anderen op het Alcatraz podium. Deze trash metal band uit Florida begon in 2000. Hun drummer en bassist zijn al eens gewijzigd, maar zanger Matt Heafy en gitarist Corey Beaulieu zijn er van in het begin bij. Het decor van Trivium was vrij indrukwekkend met de grote gehoornde doodskoppen waarvan de ogen regelmatig oplichtte. Het was ondertussen wat donkerder geworden boven de Alcatraz wei en dus kwam ook de lichtshow voor het eerst echt goed over. De hemel een beetje donkerder dus ook een beetje frisser, maar daar bracht de Alcatraz Wachttoren regelmatig verandering in, want we kregen frequent enkele vlammen te zien, én voelen, uit de wachttoren én de prison stage. Wie backstage de zangers enkele lessen Nederlands had geleerd weten we niet, maar ook Matt Heafy deed zijn best om het publiek in het Nederlands welkom te heten. Zeer sympathiek! Trivium kan er een zeer stevige thrash lap op geven met snelle drums en strakke gitaarlijnen, maar als de zang erbij komt zouden we ze wel een beetje durven vergelijken met Volbeat. Toen er een meisje onwel werd in het publiek legde Matt het optreden even stil zodat ze uit het publiek kon gehaald worden en verzorgd worden. Duidelijk bezorgd vroeg hij zelfs of iemand hen zeker kon laten weten hoe het met het meisje ging. Metalheads, ruig aan de buitenkant, maar duidelijk goedaardig vanbinnen! Op 2 oktober brengt Trivium hun nieuwe album 'Silence in the Snow' uit, daarvan speelden ze o.a. 'Blind Leading the Blind'. Er ontstond even verwarring over de tijd die ze nog mochten spelen -andere bands waren nogal uitgelopen in tijd en trivium werd daar bijna de dupe van- maar ze mochten toch nog 'Dying In Your Arms' en het gekende 'In Waves' brengen.

Het Finse Nightwish werd de eerste headliner van het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival. Deze symfonische powermetal was oorspronkelijk gestart als akoestische band, maar met de mix van symfonische klassieke muziek en metal wordt deze band zeer goed gesmaakt door het publiek. Ze staan al voor de tweede keer op het Kortrijkse podium. Nightwish heeft met de Nederlandse Floor Jansen een goede vervangster gevonden voor de eerste zangeres Tarja Turunen. Na een instrumentale intro begon de band met het nieuwe 'Sudder Before The Beautiful' en 'Yours Is an Empty Hope' van hun allernieuwste album 'Endlesss Forms Most Beautiful' dat ze dit jaar uitbrachten. Maar ze brachten natuurlijk ook oudere nummers als 'Amaranth' en 'She is My Sin'. Nightwish heeft zoals vele symfonische metalband (cfr. Within Temptation en Epica) ook een heuse vuurshow bij, wat nog meer power aan de show geeft. Meer afwisseling tussen nieuwe nummers als 'Weak Fantasy' en oudere nummers als 'Sleeping Sun' zorgde voor een mooie afsluiter van de eerste Alcatraz festival dag.

Op naar de volgende op zondag met o.a. Powerwolf, Behemoth, Accept en als headliner Sabaton. Wil je er nog bij zijn, er zijn nog tickets beschikbaar aan de kassa, dus rep je richting Kortrijk. Vanaf 11u krijg je er weer de klok rond stevige metal gepresenteerd!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: