Drie jaar na zijn eerste album ‘UNIVERSE’ heeft Noah Vanden Abeele een nieuw album klaarliggen: ‘HORIZON.’

Waar in zijn eerste album zijn opleiding klassieke piano aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel nog duidelijk hoorbaar is, gooit Noah dit nu volledig overboord. Hij heeft zich na zijn debuutalbum verdiept in sound engineering en elektronische muziek, een genre waar hij in zijn jeugd al fan van was. In zijn nieuw album doen daarom synthesizers hun intrede. Ook het meest intieme instrument, de stem, krijgt in sommige nummers een plek. ‘HORIZON’ is ritmischer en dynamisch.

“Met dit album heb ik het gevoel dat ik terugkeer naar mijn roots. Mijn klassieke piano opleiding aan het conservatorium was te afgebakend, te elitair, mijn drang naar vrijheid botste met de eerder conservatieve waarden en verzwegen codes van deze instelling. Ieder hokje waar ik ingestoken word, wil ik doorbreken. Vrijheid, improvisatie en verandering vormen de basis van mijn muziek, dit album is dan ook de samenvatting hiervan. Ik blijf op zoek gaan naar nieuwe horizonten en dat hoor je ook inhet album. De invloeden van de meest extreme genres waar ik naar geluisterd heb, van techno tot metal, vallen wel ergens te horen. ”

HORIZON werd opgenomen in Jetstudio door Christine Verschorren (Echo Collective, Christina Vantzou, enz.) Deze studio -de oudste studio van Belgie- staat bekend om zijn geweldige akoestiek. De mix werd gedaan door Francesco Donadello uit Berlijn (soundengineer van Dustin O’Halloran, Sebastien Plano, Hildur Gudnadòttir, enz.).

“Ik heb veel tijd gestoken in de voorbereiding van de opname, het kiezen van de juiste studio, de juiste mensen en vooral de juiste mix engineer, aangezien sommige tracks veel lagen bevatten. Toen ik op een avond toevallig naar ‘Orphée’ van Johann Johannsson luisterde wist ik meteen dat de engineer die dit album had gemixt de juiste keuze was en zo ben ik bij Francesco terecht gekomen.

Initieel was het de bedoeling om dit album voor een kleinere, intieme bezetting te schrijven (dit zou de organisatie van live shows vergemakkelijken), maar de muziek heeft daar anders over beslist. Het is uiteindelijk een opname geworden met 8 strijkers, piano, elektronica en stem.”

Noah Vanden Abeele is geen onbekende in de muziekwereld. In 2018 bracht hij zijn eerste album uit, ‘UNIVERSE’. Hij kreeg al snel de kans zijn album te laten horen op de mainstage van Gent Jazz, Flagey Piano Days, Het Concertgebouw Amsterdam, en verschillende Belgische concertzalen.

Luister/download HIER.

LIVE

  • 15/01/23, GC De Kroon, Sint-Agatha-Berchem
  • 17/03/23, Democrazy - Club Telex - Gent
  • 29/03/23, Cactus Muziekcentrum - Cactus Club - Brugge (Piano Day)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: