"Cristóbal Balenciaga", de originele dramaserie geïnspireerd op het leven en de nalatenschap van de Spaanse ontwerper uit Guetaria, één van de meest iconische modeontwerpers aller tijden, is vanaf 19 januari 2024 exclusief te streamen op Disney+.

In de serie, gemaakt door Lourdes Iglesias en de met 12 Goya Awards bekroonde regisseurs Aitor Arregi, Jon Garaño en Jose Mari Goenaga ("The Endless Trench"), vertolkt de acteur Alberto San Juan Cristóbal Balenciaga, een enigmatische en buitengewoon getalenteerde man die de sociale conventies van die tijd trotseerde en de modewereld revolutioneerde.

"Cristóbal Balenciaga" begint wanneer de ontwerper zijn eerste Haute Couture-collectie presenteert in Parijs in 1937. Hij heeft een succesvolle carrière in zijn ateliers in Madrid en San Sebastian, waar hij de elite van de Spaanse samenleving kleedde, achter zich gelaten. Maar de ontwerpen die de trend hadden gezet in Spanje kennen niet hetzelfde succes in het verfijnde mode-imperium dat Parijs is geworden, waar Chanel, Dior en Givenchy de maatstaf zijn op het gebied van Haute Couture. Gedreven door zijn obsessie voor controle in alle aspecten van zijn leven, zal Cristóbal Balenciaga zijn stijl definiëren en uiteindelijk een van de grootste modeontwerpers aller tijden worden.

In "Cristóbal Balenciaga" schittert Alberto San Juan samen met een internationale cast acteurs die beroemde figuren uit de 20e eeuw tot leven brengen, waaronder Belén Cuesta (Fabiola de Mora y Aragón, de Spaanse aristocrate en toekomstige koningin van België); Josean Bengoetxea (zakenman Nicolás Bizkarrondo uit San Sebastian); Cecilia Solaguren (zijn vrouw, Virgilia Mendizabal); Adam Quintero (Ramón Esparza, medewerker); Thomas Coumans (Wladzio D'Attainville, partner en zakenpartner van Cristóbal Balenciaga); Gemma Whelan (Prudence Glynn, journalist voor The Times); Anouk Grinberg (Coco Chanel); Gabrielle Lazure (Carmel Snow, modedirecteur voor Harper's Bazaar); Patrice Thibaud (Christian Dior); Nine d'Urso (model Colette); en Anna-Victoire Olivier (de actrice Audrey Hepburn).

"Cristóbal Balenciaga" kan voor de technische kant rekenen op de expertise van getalenteerde professionals. Onder anderen componist Alberto Iglesias, winnaar van 11 Goya Awards (19 keer genomineerd), en ook 4 keer genomineerd voor een Academy Award, 3 keer voor een Bafta Award en 2 keer voor een Golden Globe Award, is verantwoordelijk voor de originele soundtrack; Bina Daigeler, genomineerd voor een Academy Award voor de live-action film "Mulan" van The Walt Disney Studios en genomineerd voor een Emmy Award voor het kostuumontwerp van "Mrs. America", is de kostuumontwerper van “Cristóbal Balenciaga”, samen met haar medewerker Pepo Ruiz Dorado; Javier Agirre Erauso (Goya Award-winnaar voor "The Giant") is de director of photography; Mikel Serrano (Goya Award-winnaar voor "The Giant" en "Akelarre") is de art director; en Karmele Soler (Goya Award-winnaar voor "The Skin I live in") is de make-up artist.

De serie wordt geproduceerd door Xabier Berzosa via de productiemaatschappijen Moriarti Produkzioak en Irusoin. Moriarti Produkzioak is opgericht in 2001 en hun films hebben deelgenomen aan verschillende internationale festivals waar ze meer dan 450 prijzen hebben gewonnen. Onder die onderscheidingen zijn 12 Goya Awards en 31 nominaties, en ook twee nominaties om Spanje te vertegenwoordigen bij de Oscars. Irusoin is opgericht in 1982 als productiemaatschappij voor fictie-, documentaire- en animatiefilms. In slechts 5 jaar heeft het bedrijf met hun laatste drie films, "Loreak", "The Giant" en "The Endless Trench", indrukwekkende nominaties en prijzen in de Spaanse filmwereld behaald.

Dankzij gebruiksvriendelijk ouderlijk toezicht biedt Disney+ een familievriendelijke kijkervaring. Voor de gemoedsrust van ouders en verzorgers kunnen abonnees toegangslimieten instellen voor meer volwassen content en profielen aanmaken die beveiligd zijn met een toegangscode, naast de bestaande Kinderprofielen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: