Poetsgodinnen Sien en Maria hebben de voorbije weken opnieuw hard hun best gedaan om van Vlaanderen een schonere streek te maken. Na al dat schoonmaakgeweld, verdienen de dames wat rust en ontspanning. Ze besluiten om –met de mobilehome- op citytrip te gaan in eigen land. Leuven is de uitverkoren bestemming. Eenmaal daar aangekomen, nemen de dames een toeristische rondleiding. Het valt hen op dat er in Leuven veel gelijkgestemde zielen druk met sopjes in de weer zijn. Zo veel zelfs, dat hun handen ervan beginnen te kriebelen. De witte wervelwinden kunnen het niet laten en besluiten om de ijverige Leuvenaars te helpen.

Op hun verrassende tocht door de stad ontmoeten zij o.m. straatvegers, ruitenwassers, de mannen van de groendienst, uitgefuifde studenten, winkeliers en fietsherstellers. Kunnen de officiële schoonmaakdiensten iets leren van onze poetsexperts? Of is het omgekeerd: kunnen Sien en Maria nog wat leren van de Leuvense (schoonmaak-)profs?

De dames zien een man met een prachtige straatveegmachine rijden. Dat willen ze ook wel eens uitproberen. In ruil toont Maria hoe je op ambachtelijke wijze de stoep kan schoonmaken.

Het schone duo stapt vervolgens langs het gekende standbeeld van De Kotmadam. Sien weet hoe je kunstvoorwerpen laat blinken, ook al ben je niet helemaal zeker van het materiaal waaruit ze bestaan.

Een ruitenwasser verheft Maria tot ongekende hoogte. De knappe man toont haar hoe hij snel en effectief te werk gaat. Maria toont deze ‘ruitenprof’ op haar beurt haar alombeproefde techniek om sterk vervuilde vensters grondig schoon te maken.

In het Stadspark is Rik, de man van de Groendienst, bezig met het wegwerken van de gevallen bladeren. De dames slaan een praatje met hem en zo komen ze op een ‘geurig’ onderwerp: hondendrollen. Die vormen een zeer lastig onderdeel van Riks job. Sien demonstreert hoe ze hondendrollen netjes verwijdert wanneer zij met haar honden wandelt. Hopelijk leert tv-kijkend Vlaanderen daarvan en zijn voet- en wandelpaden voortaan drolvrij.

Op de fiets gaat alles sneller en het is nog milieuvriendelijk ook. In Leuven is er de vzw Vélo die kansarme jongeren opnieuw in het arbeidscircuit wil integreren, door hen een opleiding te geven als fietshersteller. Maar leren de mannen ook hoe je fietsen schoonmaakt? De dames weten het wel en demonstreren dat uitgebreid.

In een gekende fuifzaal, stoten de dames uiteindelijk op een bende studenten die een zwaar feestje hebben gehad. Getuige daarvan o.a. de zakken vol met plastieken bekertjes en een indrukwekkende geur van bier. Maria gelooft haar ogen niet. “In mijnen tijd was dat toch helemaal anders, hé Sien”. De poetsgoeroes slagen er in om hun enthousiasme voor het schoonmaakvak over te brengen op de studenten, zodat die al dansend de stinkende ruimte onder handen nemen.

Alle tips van deze derde reeks, vind je terug in Sien en Maria’s tweede boek “Opgeruimd staat netjes” (Uitgeverij Van Halewyck).

Schoon en Meedogenloos vanavond om 21.25 uur op vtm

Tekst: vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: