Op zaterdagavond werden de winnaars bekend gemaakt van de Vlaamse en Europese kortfilmcompetitie van het 13e Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Er werden zowel publieksprijzen als juryprijzen uitgereikt. In de IKL jury zetelden dit jaar Matt Lloyd (Edingburgh Filmfestival, UK), Carl Joos (scenarist), Ben Van Alboom (filmjournalist), Ann Miller (actrice), Tina Santomauro (Atomfilms, USA), Pieter Van Hees (regisseur) en Jan Eelen (televisiemaker).

Aansluitend werden ook de winnaars van de Wildcards van het Vlaams Audiovisueel Fonds bekend gemaakt. Het IKL was dit jaar immers gastheer voor de uitreiking van deze prestigieuze prijzen die toegekend worden aan pas afgestudeerd filmtalent. Met deze prijzen -en onder begeleiding van een zelf gekozen coach- kunnen ze een eerste buitenschoolse film maken. De Wildcards-winnaars werden verkozen door een door het VAF aangestelde jury. Die bestond uit Manu Riche, Emmy Oost, Philippe Van Meerbeeck, Jasmina Fekovic, Gerrit Messiaen, Jan Verheyen, Dirk Impens, Eurydice Gysel en An Rydant.

Opmerkelijk in de Vlaamse Competitie: Tanguy's Uniying Theory of Life van Pim Algoed wint zowel de Prijs van het Publiek van het IKL als een Wildcards van het VAF. En Nathalie Teirlinck valt alweer in de prijzen: na 2 bekroningen voor haar derdejaarswerk Anémone (zowel op het Festival van Gent '06 als op het IKL ''06) en een bekroning voor haar eindwerk Juliette op het Festival van Gent '07, wint deze veelbelovende jonge cineaste nu een Wildcard.

Opmerkelijk in de Europese Competitie: opnieuw wint een Scandinavische film. Ditmaal Blood Sisters (Denemarken). De voorbije jaren wonnen geregeld Scandinavische films de competitive. In 2006 won Gödkand (Zweden) de Juryprijs, in 2005 won Home Game (Noorwegen) de Publieksprijs, in 2003 won United We Stand (Noorwegen) de Publieksprijs en ook in 2002 en 2001 ging een Scandinavische film met een prijs aan de haal.

Het IKL 2007 was opnieuw een groot succes. Het zeer uitgebreide, maar erg gesmaakte programma -meer dan 350 films, verdeeld over 45 compilaties en 125 vertoningen- mocht ruim 8.300 bezoekers bekoren.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: