In Beveren staat momenteel een gloednieuwe gevangenis in de steigers voor meer dan 300 gedetineerden. Het is 1 van de 4 strafinrichtingen die momenteel in aanbouw zijn. Ze moeten niet alleen extra plaatsen opleveren, maar ook betere levensomstandigheden voor gedetineerden en meer veiligheid. Telefacts mag als eerste cameraploeg filmen op de werf van één van deze gevangenissen: de Poort van Beveren.

Kristoff Hemelinckx is ingenieur bij het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen en hij staat in voor alles wat met veiligheid te maken heeft in de nieuwe gevangenis: “Er is hier meer een open gevoel en dat is anders dan in andere gevangenissen. Het dak is natuurlijk stevig en veilig, maar er valt toch veel licht binnen, waardoor je meer openheid creëert. Alles wordt getest: alle deuren, ramen, tralies, verlichting, enzovoort. Er worden daarvoor speciaal cellen nagebouwd buiten de gevangenis en dan gaan we bijvoorbeeld na of de deur niet kan ingebeukt worden”.

Volgens toekomstig directeur Els Van Herck is de bouw van de nieuwe gevangenis een grote kans: “We creëren niet alleen extra capaciteit voor de overbevolking, maar we kunnen ook onze tweede kerntaak beter uitvoeren, namelijk de gedetineerden voorbereiden op hun terugkeer naar de maatschappij. Zo zal hier bijvoorbeeld e-learning mogelijk zijn in de cel”.

Op dit moment zijn er in ons land 8.800 plaatsen voor bijna 12.000 gedetineerden. Extra ruimte is dus meer dan welkom, maar het Masterplan voor de gevangenissen loopt toch vertraging op. “Het is heel moeilijk om effectief met de bouw te kunnen starten”, zegt Dries Plevoets van de Regie der Gebouwen. “We hebben een terrein nodig dat minimum 9 hectare groot is en dat goed bereikbaar is. De bestemming van het terrein moet juist zijn, je moet een archeologisch onderzoek laten uitvoeren, je moet vergunningen aanvragen, dikwijls worden er bezwaren neergelegd, enzovoort. Dat alles duurt soms jaren”.

Telefacs crime vanavond om 22.25 uur bij vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: