In Telefacts Zomer duikt Julie Colpaert in de fascinerende wereld van de vloggers, of videobloggers. Invloedrijke mensen die een videodagboek van hun dagelijkse leven op het internet zetten, en soms miljoenen volgers hebben. Bij ons is vooral de Nederlander Enzo Knol erg bekend. Maar internationaal is onder meer Jim Chapman een erg geliefde Britse vlogger. Hij heeft 2,5 miljoen volgers en z’n filmpjes zijn 200 miljoen keer bekeken.

Jim Chapman: ”De vraag die me het vaakst gesteld wordt door iedereen, is: 'Waarom jij? Waarom heb jij zo veel abonnees en hits?’ Je kunt er geen verklaring voor geven. Het gebeurt gewoon.

Sommige vloggers behoren nu tot de meest invloedrijke mensen ter wereld. Ze komen op de koffie bij de Obama’s en verkopen in enkele minuten volledige voetbalstadions uit.

Alfie begon toen hij zestien was en intussen zijn z’n filmpjes al 750 miljoen keer bekeken. Samen met zijn vriendin Zoe vormt hij het koningskoppel van het internet. Toen de bezoekers van Madame Tussauds werd gevraagd wie ze het liefste als wassen beeld in het museum zouden zien, kregen Zoe en Alfie meer stemmen dan eender welke sterren.

Alfie Deyes: “Ik werkte vier uur per week, een weekendbaantje in een kledingwinkel. De eerste keer dat YouTube meer opbracht dan dat baantje, heb ik ontslag genomen. Ik kan haast niet vatten hoe het zo ver gekomen is in vijf jaar.”

KSI was vorig jaar de grootverdiener onder de vloggers met meer dan 4,5 miljoen dollar. KSI: “Mensen denken dat YouTube makkelijk is, maar dat is het niet. Je moet constant goede filmpjes online zetten, opdat ze terugkomen naar je kanaal. Het is keihard werken.”

Het voordeel van vloggen is dat fans rechtstreeks kunnen communiceren met hun idool. Maar daarin schuilt ook het gevaar. Want sommige vloggers misbruiken hun machtspositie. Een fan getuigt over een bekende vlogger: “Hij sms'te mij en hij was meteen heel erg agressief. Hij stuurde het gesprek in de richting van seks. Hij vroeg naaktfoto's en wou er mij ook sturen.”

Het succes van vloggen, donderdag in Telefacts Zomer om 22.20

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over