Drie weken na de spectaculaire redding van twaalf jongens en hun coach brengt Julie Colpaert in Telefacts Zomer het echte verhaal van de duikers, een groep mannen uit verschillende landen die hun leven op het spel zetten om de dertien levend uit de duisternis van de ondergelopen grot te krijgen.

Achttien dagen zaten de twaalf voetballertjes en hun coach vast in een ondergelopen grot in het noorden van Thailand. Wat begon als een lokale noodsituatie, groeide snel uit tot een internationale reddingsactie. Een strijd tegen stijgend water en tijd, want het regenseizoen komt dichterbij.

Na tien dagen worden de jongens eindelijk gevonden, maar dan begint het pas echt. “Er worden wel vaker duikacties en reddingsacties gedaan. Maar een duikactie in een grot komt maar zelden voor. En er is nog nooit een geval geweest waarbij dertien mensen 2,4 kilometer diep zaten,” zegt Charles Hodges, majoor bij het Amerikaanse leger.

Een internationaal team van grotduikers en logistieke experts geleid door de Thai vormt één van de opmerkelijkste reddingsmissies die ooit zijn ondernomen. “Ik wist dat ik de jongen zou meebrengen, maar niet of hij het ook zou overleven”, getuigt Jason Mallinson, een Britse grotduiker.

Leden van het heroïsche reddingsteam vertellen hun verhaal, vanavond in Telefacts Zomer. Deze heel actuele reportage vervangt die rond de nieuwe rijke Indiërs, die naar volgende week verschuift.

Het mirakel van de Thaise Grot, dinsdag 31 juli om 22.05 in Telefacts Zomer

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over