“Onze eicellen hebben we al, nu zoeken we nog een draagmoeder.” Bruce en Paul zijn een homokoppel, op zoek naar een perfecte draagmoeder. In Amerika is commercieel draagmoederschap wettelijk geregeld, alleen is het een dure zaak. “Ik schat dat we minstens zo’n 60.000 euro zullen kwijt zijn maar dat is het waard.”

Telefacts Zomer volgt het koppel in hun zoektocht naar een draagmoeder en tijdens de spannende maanden die daarop volgen …

Drie maanden geleden adopteerden Bruce en Paul hun eerste kindje. Nu ze weten wat dat inhoudt, willen ze er een kindje bij met hun eigen genen. Paul: “Ik heb altijd al kinderen gewild. Dat was het grote dilemma toen ik bekend maakte dat ik homo was. Het impliceerde immers dat ik geen gezin kon hebben, dacht ik.”

Jenna en Jennifer zijn kandidaat draagmoeder. Vooral Jenna vond de periode dat ze zwanger was van haar twee kinderen een zalige tijd. “Ik heb al vaker tegen mijn vriendinnen gezegd dat ik gerust baby’s op de wereld wou zetten voor hen, mochten ze een probleem hebben.” Wat begon als grap, werd werkelijkheid. Tijdens een eerste ontmoeting met Paul en Bruce klikt het meteen tussen de twee koppels. “Ik sta er versteld van”, zegt Paul, “hoe enthousiast beide dames zijn. Ik denk dat we geluk hebben, Jenna zal een fantastische draagmoeder zijn.”

Nu ze een draagmoeder hebben gevonden, is de vraag wie de donor zal zijn : Bruce of Paul? Uiteindelijk beslissen ze om allebei zaadcellen te leveren. “We zullen zien wie de sterkste is”, lacht Paul. Maar na een mislukte poging is Paul het lachen verleerd. Hij denkt op dit moment vooral aan kostenplaatje verbonden aan de kunstmatige bevruchtingen. “Ik geef dat eerlijk toe, we zijn bezorgd om de prijs. Het gaat om veel geld. Geld waarvoor je niks in de plaats krijgt als er geen zwangerschap is. Het is een prachtige wagen met alles erop en eraan, zo maar weggegooid.” Toch gaat het koppel ermee door. Ze hopen dat hun draagmoeder ermee instemt om drie eitjes te laten bevruchten. Bij Jenna kunnen ze maar op beperkt begrip rekenen: ”Ik begrijp wel dat jullie ongedurig worden maar jullie moeten wel beseffen dat ik geen embryo zal laten wegnemen mochten het er drie zijn.” Paul en Bruce schatten de kans dat ze een drieling krijgen, bijzonder laag in en gaan akkoord.

Naarmate de maanden verstrijken is Jenna in de wolken. “Ik voel me een beetje een goede fee. Het is fijn om opnieuw zwanger te zijn en op die manier een koppel te helpen.” Toch neemt, naarmate de zwangerschap duurt, de zorg toe dat de mannen niét in het ziekenhuis zullen zijn om hun baby vast te houden …

Telefacts zomer vanavond om 21.30 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: