Vandaag verschijnt 'Slow Down', de nieuwe single van de Gentse hiphopformatie Uberdope. Het nummer wordt gelanceerd samen met de verschillende socialistische mutualiteiten als onderdeel van de campagne 'Gewoon mezelf'. Die wil mentale gezondheid onder jongeren duidelijker op de agenda zetten, iets waar Uberdope graag de schouders onder zet. 'Slow Down' valt vandaag te streamen via alle online kanalen.

'Luister naar u lijf voor het op een dag stop zegt.' Van het maken van platen en video's, tot touren op elk podium denkbaar, het runnen van hun eigen label Fake Records en intussen nog werken, studeren én een sociaal leven onderhouden: het drietal van Uberdope heeft er enkele slopende jaren op zitten en weet wat het is om over de eigen grenzen te gaan. Tijdens enkele schrijfsessies in het afgelopen jaar begon het concept 'Slow Down' langzaam aan op te borrelen,een nummer waarin Uberdope die ervaringen wou benoemen en wou gebruiken als signaal om niet zomaar te woekeren met energie. Toen de Socialistische Mutualiteiten vervolgens aanklopten met de vraag een campagnenummer te maken voor 'Gewoon Mezelf', moest het drietal dan ook geen twee keer nadenken om 'Slow Down' naar voren te schuiven. Het nummer valt te streamen via deze link.

Dit anthem om het een tandje rustiger aan te doen sluit dan ook naadloos aan bij de 'Gewoon mezelf'-campagne. Daarin wordt gepleit om het soms eens wat rustiger aan doen zodat jongeren hun mentale fitheid voldoende blijven beschermen. Het aantal jongeren dat met problematisch veel stress kampt en druk ervaart uit hun omgeving neemt almaar toe. Onderzoek van de Socialistische Mutualiteiten uit oktober 2019 wees uit dat maar liefst 30 % van de jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar te kampen hebben met dit probleem, op school, op het werk, maar ook in hun sociaal leven. Met 'Slow Down' wil Uberdope het onderwerp voldoende bespreekbaar maken en jongeren de weg wijzen naar de website gewoonmezelf.be, waarop jongeren verschillende tips en tricks kunnen vinden die helpen om een burn-out te voorkomen.

Samen met het nummer lost Uberdope ook een geanimeerde lyric video voor Slow Down, die is te bekijken via het YouTubekanaal van Fake Records. Uberdope is intussen achter de schermen rustig aan het verder werken aan nieuw materiaal en plant later dit jaar nog een release van een nieuwe EP. Al zal het zich, de boodschap van 'Slow Down' indachtig, uiteraard zeker niet overhaasten.

Indien u met uw platform, blad of programma iets wil doen rond de release van 'Slow Down' en de campagne onder de aandacht wil brengen, kan u ons via mail benaderen. Indien u ter voorbereiding cijfermateriaal over de problematiek wenst te ontvangen, kan u altijd terecht bij Katrien De Weirdt, woordvoerster van de Socialistische Mutualiteiten.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over