Het is zover! De 40e editie van het BIFFF gaat volgende week van start: meer dan 180 speelfilms en shorts, 12 wereldpremières, langverwachte films als AMERICAN CARNAGE, DUAL of MAD HEIDI, juweeltjes in elk genre, adembenemende verrassingen, waanzinnige Midnights, gezond familieplezier... Er zal voor elk wat wils zijn! Dit jaar surft het BIFFF op een Belgian Wave, met een Internationale Jury bestaande uit Véronique Jadin (L'EMPLOYEE DU MOIS) en Abdelkrim Qissi (FULL CONTACT, MOLOSS), vergezeld door Xavier Palud (THE EYE) en Ryuhei Kitamura (MIDNIGHT MEAT TRAIN)! Vergeet ook niet de twee uitzonderlijke masterclasses met John McTiernan (1/09) en Barry Sonnenfeld (8/09), evenals de aanwezigheid van Paul Feig (GHOSTBUSTERS, A SIMPLE FAVOR), die op 7 september enkele verrassingen in petto heeft voor het BIFFF-publiek!

De filmselectie

Voor het kortfilmprogramma werden 82 pareltjes geselecteerd, verdeeld over 5 secties: de Belgische competitie, de Europese competitie, Eat My Shorts, They're the Future (dat kortfilms van studenten bundelt met een mooie toekomst in de genrecinema), en Re-animated. 6 wereldpremières, films op de shortlist voor de Oscars en een algemene selectie die getuigt van een grote diversiteit aan genres en gevoeligheden.

Wat de langspeelfilmselectie betreft, weigerden de programmatoren een bepaalde weg in te slaan: die van de pandemie en de vele films die daar gretig gebruik hebben van gemaakt. Daarom werd er resoluut gekozen voor een editie die bovenal feestelijk moet worden. Het is de langverwachte reünie met het BIFFF-publiek! Dan moet het toch fun, fenomenaal, fantastisch en af en toe ook wel wat cult worden! De kers op de verjaardagstaart is een Belgische focus, heel toepasselijk "The Belgian Wave" genaamd. Want ja, onze cinema is er eentje die resoluut in het meervoud wordt gespeld, waarin je Frans, Nederlands, Engels en Italiaans hoort spreken en die bestaat uit grote Belgische producties, ambitieuze internationale coproducties, of zelfs guerrilla-films met een minimum aan budget maar een maximum aan passie. Niet minder dan 15 films dit jaar, waaronder MEGALOMANIAC van Karim Ouelhaj die net de Grote Prijs op Fantasia wegkaapte, RITUEEL van Hans Herbots, L'EMPLOYEE DU MOIS van Véronique Jadin, MOLOSS van Abel Ernest Tembo en Abdelkrim Qissi en FREAKS OUT van Gabriele Mainetti.

Voor de opening van de 40ste editie en volledig in lijn met de Belgische golf, prijkt VESPER als eerste op het programma, verdeeld door The Searchers. Een sciencefictionfilm van Kristina Buozyte en Bruno Samper, die in 2013 al de 7de Spoor Prijs wonnen op het BIFFF voor Vanishing Waves. Als voorgerecht wordt er niet zonder een traantje - eentje maar! - een kleine verrassing geserveerd, op een pianomedley van Sylvan Morizet, een begenadigd orkestmeester en regelmatig partner-in-crime van Guillermo del Toro.

Na een editie die ongetwijfeld hoge toppen scheert, leek FALL (Scott Mann), verdeeld door KFD, voor de programmatoren de perfecte slotfilm. Een film op eenzame hoogte die meer dan één toeschouwer zal doen duizelen.

Voor de tortelduifjes staat er dan weer de ideale double bill op het programma met de Bloody Date, in samenwerking met loveshop Eva Luna (we hoeven allicht geen tekeningetje te maken bij de resem heel fijne goodies die ze in de aanbieding hebben...). Het gaat om YOU LIE YOU DIE (Hector Claramunt) en HAVE.HOLD.TAKE (DJ Hamilton).

Kids en jongeren willen ook wat...

Voor de allerkleinsten is er op zondag 4 september de Familiedag, met De Gebroeders Schimm, Nelly Rapp: Monsteragent, Petit Vampire en Dragon Princess, naast nog een heleboel superleuke activiteiten in samenwerking met JEF!

Uit talrijke studies blijkt dat jongeren tussen 18 en 25 jaar één van de groepen waren die het meest onder de lockdowns geleden hebben. Vooral zij nemen deel aan culturele activiteiten. En deze botte breuk lijkt heel wat psychologische letsels bij hen te hebben achtergelaten. Het aantal depressies nam toe, om nog maar te zwijgen van de plotselinge kwetsbare situatie waar veel jongeren in belandden toen ze hun studies niet meer konden financieren als gevolg van de pandemie en de sluiting van de horeca. Daarom lanceert het BIFFF een speciale promotieactie voor jongeren van 16 tot 25 jaar, de befaamde generatie Z (oftewel iedereen die geboren werd na de release van de originele SCREAM). Op maandag 5 september zullen alle vertoningen voor hen gratis zijn, uiteraard onder voorbehoud van het aantal beschikbare plaatsen.

En het is ook op die avond dat BeTV ons de eerste twee afleveringen zal voorschotelen van HOUSE OF THE DRAGON, de langverwachte prequel van de legendarische serie GAME OF THRONES. Niet slecht, hè?

Uitstel is geen afstel!

Wat in 2020 voor het eerst geprogrammeerd werd, maar niet lukte door jeweetwelwat, zag in 2021 met glans het online daglicht. Nu, eindelijk in levenden lijve, onze FANTASTIC BUT TRUE-sectie met fascinerende documentaires. Op het programma:THE FOUND FOOTAGE PHENOMENON (een titel die geen verdere uitleg nodig heeft, toch?), AMERICAN BADASS, een fenomenaal portret van de legendarische acteur Michael Madsen, ONCE UPON A TIME IN UGANDA, die het ongelooflijke parcours schetst van Isaac Nabwana, oprichter van Wakaliwood en lid van de internationale jury vorig jaar, alsook ALIEN ON STAGE en DE DICK MAAS METHODE, die vorig jaar online al veel lof oogsten en nu - met gasten! - op het groot scherm te (her)ontdekken zijn.

Eregasten en zoveel meer...

Maar het BIFFF is meer dan film, met 3 thematische masterclasses, fantastische animaties en nevenevenementen, ... en natuurlijk topgasten. Voor de 40ste verjaardag nodigt het BIFFF niet minder dan 5 eregasten uit:
- Barry SONNENFELD (Men in Black, The Addams Family, ...)
- John McTIERNAN (Predator, Die Hard, Last Action Hero, ...)
- Dick MAAS (De Lift, Amsterdamned, Sint, ...)
- Ryhei KITAMURA (Versus, The Midnight Meat Train, No One Lives…)
- Paul FEIG (Bridesmaids, Spy, The Heat, Ghostbusters, A Simple Favor, ...)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over