Dit najaar pakt Bozar in samenwerking met het Koninklijk Museum van Mariemont en het MUCEM uit met "Alexandrië: vervlogen toekomsten". De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de Egyptische stad Alexandrië, die vanaf 330 V.C. gesticht werd door Alexander de Grote. De havenstad ontpopte zich tot een van de eerste antieke grootsteden en was niet alleen een belangrijk economisch handelscentrum, maar stond ook internationaal bekend om zijn culturele en wetenschappelijke uitstraling. Verschillende nationaliteiten leefden er samen, waardoor er een unieke smeltkroes ontstond met elementen uit de Egyptische, Griekse, Syrische, Romaanse, Joodse.... culturen. Doorheen zo'n 200 archelogische artefacten uit verschillende Europese museumcollecties en een brede selectie werk van 20 hedendaagse kunstenaars uit de regio kan het publiek het uitzonderlijke verhaal van deze stad ontdekken.

Ook met stip te noteren: dit najaar brengen we een focus rond Laurie Anderson, met haar VR installatie 'To the Moon', de projectie van 2 films (28 & 30/11) en tot slot ook 2 concerten (1 & 2 december). Nog meer vrouwen aan de top met Chantal Akerman: van haar tonen we een zelden vertoonde installatie in aanloop naar haar grote retrospectieve in 2024.

Met STARTS4Water gaan we dieper in op het actuele thema van watersnood (en -overlast) in Europa. Het resultaat van verschillende residenties van kunstenaars en wetenschappers die samenwerkten rond dit thema zal te bezichtigen zijn in het Bozar Lab.

Voor de architectuurliefhebbers staan er twee tentoonstellingen op de agenda: twintig jaar architectuurpraktijk van het Brusselse bureau AgwA en een presentatie van het werk van de finalisten van de EU Mies Awards.

Bozar sluit deze zomer de deuren vanaf 21 juli tot en met 15 augustus. Op 16 augustus heropenen we met een installatie van de Tsjechische kunstenares Milena Dopitová. En verrassing: Vivian Maier. Het zelfportret en zijn dubbel krijgt een verlenging na de zomersluiting en zal nog twee extra weken te bezichtigen zijn.

Meer info over deze tentoonstellingen kan je raadplegen op www.bozar.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over