Vorig jaar maakte Vlaanderen kennis met Over de Streep. In dit eenmalige programma n.a.v. Rode Neuzen Dag worden jongeren gevolgd tijdens hun workshop Challenge Day. De pakkende getuigenissen lieten niemand onberoerd. Op maandag 14 november 2016 is Over de Streep terug en dit keer laten de studenten van het Kortrijkse RHIZO, school voor mens en samenleving, in hun hart kijken. Met de steun van Evi Hanssen en Sean Dhondt gaan zij over de streep.

Het RHIZO in Kortrijk telt 325 leerlingen, waarvan de meerderheid meisjes. Vijfentachtig vierdejaars uit de richting Voeding en Verzorging nemen deel aan Challenge Day. Zij worden door de Nederlandse coach Anoushka en de eerste Vlaamse Challenge Day Leader Vincent uitgedaagd om zichzelf te laten zien zoals ze echt zijn. Tijdens deze workshop ontdekken jongeren dat ze veel meer op elkaar lijken dan ze verschillen. Wanneer ze elkaar beter leren kennen, verdwijnen de vooroordelen en vermindert het pestgedrag. De Challenge Day wordt een dag vol muziek, knuffels, spelletjes en openhartige gesprekken.

Tijdens Over de Streep krijgen de leerlingen de kans om zonder woorden hun diepste gevoelens met elkaar te delen en zo het onderling respect te vergroten. Wanneer ze zich herkennen in een stelling, stappen ze samen over de streep. Een moment waarop de emoties hoog oplopen.

Evi Hanssen en Sean Dhondt gaan mee over de streep

Evi Hanssen en Sean Dhondt staan achter de actuele problematiek die het programma wil aankaarten en zetten zich graag in om de problemen bij jongeren bespreekbaar te maken.

Voor Sean was het zijn tweede Over de Streep-ervaring en opnieuw voelde hij zich enorm aangesproken. “Over de Streep is heel indrukwekkend om mee te maken. In elke mogelijke zin van het woord. Vorig jaar was ik verrast om te zien hoe snel de maskers afvielen en hoe snel de jongeren aan elkaar lieten zien wie ze echt zijn. Je ziet ook jezelf daar weer staan toen je 16 was. Maar je vraagt je ook af: heb ik vandaag soms nog dat masker op?

Evi Hanssen voelt zich als ambassadrice van Rode Neuzen Dag, maar ook vanuit haar persoonlijk verhaal, aangesproken. “Mijn middelbaar was wel ok, maar die periode ging samen met het begin van de psychische problemen bij mijn broer. Ik voelde me toen ingekapseld in allemaal verschillende emoties en wist niet hoe ik eruit moest komen. Een Over de Streep zou me toen geholpen hebben om me te durven openstellen.

Zowel voor Evi als Sean was Over de Streep dan ook een bijzondere ervaring. “Ik vond het een voorrecht om er opnieuw bij te mogen zijn”, klinkt het bij Sean. “Het is crimineel dat dit geen verplicht lessenpakket is. Al leef ik op hoop als ik hoor dat er dit schooljaar 5 scholen over de streep gaan, dankzij het geld van Rode Neuzen Dag vorig jaar.

Challenge Day

Challenge Day is in Amerika al 28 jaar een fenomeen en werd overgenomen in heel wat Nederlandse en ook enkele Vlaamse scholen. Dit schooljaar nemen in Vlaanderen vijf scholen, waaronder het RHIZO, deel aan Challenge Day met de opbrengst van Rode Neuzen Dag 2015.

Challenge Day leader Vincent: “Op Challenge Day ontdekken leerlingen dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan dat ze verschillen. Als ze dat van elkaar weten, vermindert het oordelen of het pesten. Elke Challenge Day die ik geef, brengt me het vertrouwen en de wetenschap dat het mogelijk is om een wereld te bouwen waarin elk kind en elke mens zich veilig, geliefd en gewaardeerd voelt”.

RHIZO Kortrijk vindt Challenge Day een unieke ervaring. Directrice Nancy Dedeurwaerder: "Challenge Day maakte duidelijk dat de schooltijd voor veel van onze leerlingen geen evidente periode is. Sommigen dragen echt een rugzak(je) met zich mee. De leerlingen zagen in dat ze minder snel hun oordeel over de medeleerlingen mogen vellen. Als school zetten wij nu meer dan ooit in op een omgeving waar alle leerlingen zich thuis voelen. We hopen naar een schoolklimaat te kunnen evolueren waar niet enkel de 10% imago getoond wordt door leerlingen en personeel, maar waar er veiligheid, warmte en geborgenheid heerst om ook zaken van onder de ‘waterlijn’ te durven tonen. Zo zetten we een stap vooruit in het streven naar een warmere samenleving, een cruciale opdracht voor onderwijs”.

Zit je zelf in de knoop of heb je vragen? Bel Tele-onthaal 106 of surf naar www.tele-onthaal.be of www.awel.be. Meer info over Challenge Day in België: www.bethechangebelgium.be.

1 op de 5 jongeren in Vlaanderen heeft psychische problemen. In Over de Streep wordt heel duidelijk hoeveel jongeren in de knoop zitten en vaak niet weten waar ze met hun problemen terecht kunnen. Daar wil Rode Neuzen Dag iets aan doen door meer laagdrempelige hulp te voorzien. Help deze jongeren door een gift te doen via rekeningnummer BE70 0960 6060 6025 of online via rodeneuzendag.be. Je kan ook helpen door een actie te organiseren of door Rode Neuzen te verkopen. Alle info op www.rodeneuzendag.be.

De uitzending van Over de Streep is live en uitgesteld te bekijken via vtm.be en de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: