Sanne Goetschalckx

Dit jaar nodigde Within Temptation hun fans uit om samen met hen, tijdens een exclusieve show in de 013, Kerst te komen vieren. De band kondigde het zelf aan als een ‘ongebruikelijk kerstoptreden’ en het feestje kreeg de gepaste naam “Black X-Mas”. De tickets vlogen zo snel de deur uit, dat er beslist werd om toch een 2e show te geven.

Om de sfeer van Black X-Mas helemaal compleet te maken, werd de dresscode “Dark Creatures” in het leven geroepen. En dat het publiek massaal geluisterd had naar deze oproep werd duidelijk als je langs de rij wachtenden liep. Je kon hier geen brave kerstman of engeltjes bespeuren, wel zombies, heksen, skeletten en andere duistere wezens.

Om een blijvende herinnering aan de avond mee naar huis te nemen, kon je in de inkomhal terecht in een ouderwets fotohokje. Het was wel oppassen voor de zombies die je maar al te graag lieten schrikken. Tot de aanvang van het concert doolden zij rond in de zaal, met regelmatig gegil tot gevolg.

En dan was het eindelijk zover. Tijdens een kort introductie filmpje komen de muzikanten het podium op om nadien er stevig in te vliegen met “The Dance” een nummer afkomstig van hun 1e EP, waarbij ook Robert nog eens op het podium verschijnt om de mannelijke zang voor zijn rekening te nemen. Sharon was voor de gelegenheid opgemaakt in de ‘dios de los muertos’ stijl. Ook de muzikanten hadden een laagje make-up gekregen en hadden een speciaal kostuum aangetrokken. Zo leken ze allemaal uit het land van de doden afkomstig te zijn.

De setlist werd speciaal voor Black X-Mas samengesteld. Een band als Within Temptation heeft ondertussen een groot oeuvre waar ze uit kunnen kiezen. Daarom was het toch wel verrassend dat er maar liefst 3 covers werden gebracht, waaronder het toepasselijke “Thriller” van Michael Jackson. De zombies verschenen plotseling ook op het podium.

De opstelling van het podium werd tijdens de afgelopen theatertour ook al gebruikt. De videowall werd ook hier voornamelijk benut tijdens nummers als “And we run” en “Somewhere”. Nummers waarbij er werd samengewerkt met andere artiesten, in dit geval Xzibit en Anneke van Giersbergen. Verder moesten de mensen op de eerste rijen opletten dat ze het niet te warm kregen want de vlammenwerpers hadden ze ook meegebracht en werden veelvuldig gebruikt.

Het publiek genoot zienderogen en de setlist viel duidelijk in de smaak. Er werd dan ook mee gesprongen en regelmatig luid meegezongen zoals met “Stand my Ground” en “What have you done”. En als er eens een rustiger nummer passeerde zoals “Forgiven” dan gingen de handen en de lichtjes de lucht in om op het ritme mee te wiegen.

Na een meer dan geslaagde show volgde nog een straffe bis met 3 nummers waaronder “Ice Queen” en een specialleke “Gothic Christmas”. Het publiek werd meermaals bedankt voor hun opkomst en om zich zo mooi uit te dossen. Een oorverdovend applaus voor Within Temptation was dan ook meer dan verdiend.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Within Temptation
Meer over