Bioproducten doen het steeds beter. Zo hebben de Belgen vorig jaar 417 miljoen euro uitgegeven aan bioproducten. In 2008 bedroeg dat cijfer nog maar 280 miljoen euro: bijna een verdubbeling op 4 jaar tijd. Gino Van Ossel, retailspecialist Vlerick gelooft alvast sterk in het verhaal van bioproducten: “Bio is hip, er is zeker nog ruimte voor groei”. In de supermarkt wordt de afdeling met biologische appelen, eieren en pasta’s ook steeds groter. Maar weten we wel waarom we bio eten?

Twintig jaar geleden was bio iets voor groene jongens en vond je de producten enkel in de speciaalzaak. Maar vandaag heeft élke supermarkt een grote bio-afdeling: groenten en fruit, maar ook yoghurt, conserven of kant-en-klaarmaaltijden, alles bestaat in bio. En we kopen het steeds meer. Alleen weten we niet goed waarom we voor bio kiezen. Heel veel mensen denken dat het gezonder is voor hunzelf, anderen denken dat bio vooral goed is voor de wereld om zich heen. Nog anderen denken dat het beter smaakt, dat de voedingswaarde hoger ligt, of een combinatie van dat alles.

Telefacts vroeg zich af of bio de meerprijs waard is: Cathérine Moerkerke ging naar de bioboer en deed de test. Zitten er écht geen pesticiden op biologisch fruit? En smaakt soep met biogroentjes beter dan ‘gewone’ soep?

Met weervrouw Jill Peeters naar Somerset

Groot-Brittannië beleeft de natste winter ooit. Hele dorpen staan al weken blank. Telefacts trok met weervrouw Jill Peeters naar het rampgebied, waar ze van het graafschap Surrey naar het westen van Engeland rijden, naar Somerset: 1 van de zwaarst getroffen gebieden.

Is al deze ellende het resultaat van de opwarming van de aarde? Is zo’n scenario ook mogelijk in ons land en vooral: wat kunnen we ertegen doen? Weervrouw Jill Peeters: "Als we de opwarming van het klimaat écht willen afremmen, dan zal dat 3 euro per week kosten voor elke Europeaan. Er moet zwaar geïnvesteerd worden en we moeten minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken. Doen we dat niet, dan zullen we in de toekomst steeds meer te maken krijgen met watersnood of droogte. En dat oplossen, kost tien keer meer. Betalen moeten we sowieso."

Bio: gezonder voor mezelf of voor de wereld? En is de ellende in Somerset het resultaat van de opwarming in de aarde? Het antwoord op uw vragen, nu dinsdag 18 februari 2014 om 21.45 in Telefacts bij VTM.

Telefacts dinsdag 18 februari 2014 in Telefacts om 21.45 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over