Anne Marie Van Broeck

Daan verscheen op het podium van de Roma, zeer theatraal, in een lichtgekleurd maatpak en hoed, en met zonnebril, klaar om met “Western” het concert krachtig in gang te trappen. Dit instrumentale nummer is het eerste nummer van de nieuwe plaat “The Ride”, die trouwens tijdens het concert integraal werd voorgesteld.

Tijdens de daaropvolgende nummers verdwenen vervolgens zeer ostentatief – hier was over nagedacht! - de hoed en de bril, dan ging het vest open, das uit en bovenste knoopje open, vest uit, en werden de mouwen opgestroopt … klaar voor de rest van de show.

Naast de nummers van de nieuwe plaat werden verschillende classics gebracht zoals “Victory”, “Icon”, “Exes”, alsook een triootje Franse nummers uit het album “Le franc belge” (2013), een remix van “Woods” (Dead Man Ray; Daan solo zonder band) en twee nummers die hij creëerde voor “Liefde voor Muziek” (VTM, 2023), namelijk een cover van Jaap Reesema (“Code Red”) en Ann Christy (“Dag vreemde man”).

Het waren eigenlijk de uitzendingen van “Liefde voor Muziek”, waar ik verrast en geboeid was geraakt door Daan, zijn specifieke stem, zijn eigenheid in de songs, de muzikale creativiteit, zijn uitstraling …. Uiteraard is televisie een ander medium, waardoor men toch iets dichter op de huid komt dan tijdens een concertoptreden, Zijn uitgesproken gelaatsuitdrukkingen zijn dan ook tijdens een concert veel minder te zien.

Daan’s teksten zijn bovendien zeer de moeite om te beluisteren, maar de klemtoon lag duidelijk meer op de muziek. De band overheerste. Elektronisch getinte dansmuziek, elektrorock, …. overweldigende muziek gebracht door de klassemuzikanten waar Daan zich mee omringt: Isolde Lasoen (drums, en trompet), en Jeroen Swinnen (synthesizer) – reeds vele jaren aan zijn zijde -, Geoffrey Burton (gitaar), Jean Francois Assy (bass, cello) en Jo Hermans (trompet). En uiteraard is Daan ook zelf vaak gitarist van dienst.

Peter Vantyghem (in DS, 21 februari 2023) noemde Daan de prins van ‘barock’. Inderdaad, de muziek, het optreden, het was allemaal zeer groots, heftig, dramatisch, een overdaad aan … Zo bijvoorbeeld de belichting : grote spots die de muzikanten in volle licht zette, de zaal doorkruisten, het podium in kleur en licht overspoelde.

Daan verliet het podium, maar kwam uiteraard, onder een niet afhoudend applaus, even later terug. Hij had van outfit gewisseld, dit keer een donker maatpak, hoed en bril, en was klaar om er nog eens extra in te vliegen. Tijdens het miniconcertje van vier encores ging gestaag, na “Morning Sun” - een iets rustiger nummer - het dak er af! Met “The Player”, “Swedish Designer Drugs” (samen met Isolde) en het instrumentale “Housewife” kreeg hij het publiek in de Roma volledig in beweging.

Er zijn nog verschillende optredens gepland op verschillende locaties (zie website van Daan). Ook in de Roma staan er optredens gepland. Gezien het optreden voor 21 december reeds uitverkocht is, hebben zij een extra concert toegevoegd op 20 december waar nog tickets voor te krijgen zijn.

Setlist

  1. Western
  2. 16 Men
  3. Women and Children
  4. Friend
  5. Icon
  6. Exes
  7. The Valley
  8. The Dancer
  9. Kill
  10. Parfaits mensonges
  11. La crise
  12. La vraie décadence
  13. Woods (Dead Man Ray, remix)
  14. Bridge Burner
  15. Addicted
  16. Victory
  17. Code Red (Jaap Reesema cover)
  18. Dag vreemde man (Ann Christy cover)
  19. Be Loved
  20. High
  21. Best Days

Encore:

  1. Morning Sun
  2. The Player
  3. Swedish Designer Drugs
  4. Housewife

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Daan
Datum: 
4 mei 2023
Locatie: 
De Roma
Meer over