live Radio2 Weekwatchers zaterdag 21 oktober

Dotan heeft muziek altijd gebruikt als een vorm van expressie, een methode om de gevoelens te ontdekken die verscholen liggen in de hoeken van zijn gedachten. Als singer-songwriter met bescheiden beginjaren heeft hij zijn muzikale vaardigheden ontwikkeld door in bars te spelen en huiskamerconcerten te geven om zijn debuutalbum ‘7 Layers’ te financieren en te promoten, ruim een decennium geleden. Dit album was een diep persoonlijke reis die het verhaal vertelde van een jonge man die worstelde om zichzelf te ontdekken. Dit album werd een van de best verkochte albums in Nederland en vergaarde internationaal succes in heel Europa en Noord-Amerika, wat Dotan op een reis over de hele wereld bracht en zijn carrière een enorme impuls gaf.

Na een pauze opende Dotan het volgende hoofdstuk van zijn muzikale carrière met de comeback-single ‘Numb’ in 2019. Een meeslepend nummer dat hij schreef om een donkere periode in zijn leven te overwinnen, wat onbedoeld leidde tot zijn grootste internationale succes tot nu toe (12 miljoen views op YouTube en 45 miljoen Spotify streams!) , met goud- en platinastatus in tal van landen. ‘Numb’ behaalde de eerste plaats in de airplay charts in Italië en Polen, de tweede plaats in Rusland en de derde plaats in Zwitserland, en bereikte de top 40 in Mexico, Nederland en België.

‘Numb’ luidde een nieuw tijdperk van expressie in voor Dotan, waarin hij een gedurfder, popgeluid en kleurrijke visuele elementen verkende, aspecten die hij voordien meed. Opvolgende singles zoals ‘No Words’, ‘There Will Be a Way’, en ‘Mercy’ bevestigden Dotans positie in de hitlijsten en resulteerden in uitverkochte concerten, festivaloptredens, televisieoptredens, en zelfs een uitnodiging om op te treden in het Vaticaan.

- nieuwe inspiratie: James Taylor, Neil Young en Cat Stevens -

Met een verlangen om in de studio te zijn en te beginnen met schrijven voor zijn volgende album, nam Dotan de tijd om te reizen en tijd door te brengen met dierbaren om de creatieve vonk te vinden die hem naar zijn volgende muzikale tijdperk zou leiden.

Gewapend met zijn akoestische gitaar begon Dotan te schrijven voor zijn aankomende album, met als doel de verhalen te vertellen die hem nauw aan het hart liggen. In tegenstelling tot zijn eerdere, meer duister werk, is zijn nieuwste verzameling songs geïnspireerd door het licht, het tegenovergestelde. Hij vond inspiratie in de muziek die hij als kind met zijn vader luisterde, zoals James Taylor, Neil Young en Cat Stevens.

Hij zag schoonheid in de ruwe randjes van de productie en rauwe eerlijkheid in de teksten.

- terugkeer naar zijn roots & 'echte' instrumenten -

Diamonds In My Chest’, markeert zijn terugkeer naar zijn roots met een sterke folkklank, met zijn akoestische gitaar in de hand. Het volkslied is ontstaan tijdens een roadtrip door de Californische woestijn, en Dotan beschrijft het lied als "een reis om je ware zelf te ontdekken." Zijn belangrijkste doel op sonisch gebied was om de muziek organisch te houden door echte instrumenten te gebruiken, bespeeld door echte mensen en geprogrammeerde geluiden te vermijden. "Ik wilde de gitaarsnaren horen piepen en de imperfecties in het geluid horen, om het rauw te laten aanvoelen."

Terwijl hij schreef voor zijn aankomende album, ontwikkelde Dotan een gezondere relatie met muziek, waarbij hij ontdekte dat muziek zonnig en vrolijk kon voelen, kon inspireren en het leven kon vieren. En deze ontdekking vormt de kern van Dotans nieuwe album, een folk-beïnvloed album dat het verhaal vertelt van gelukkigere hoofdstukken in zijn leven en vooruit kijkt naar wat er komen gaat.

" 'Diamonds In My Chest’ is een song over de reis van het leven' - Dotan

In Nederland kreeg de single al mooie support van de radiozenders, zo was 'Diamonds In My Chest' er de 'Favourite' bij Radio 538 én de 'Topsong' op NPO Radio 2 en is ook te horen op de hitzender Sky Radio.

Bij ons voegde Radio2 de single toe aan de dagplaylist en volgde er ook een uitnodiging voor het zaterdagochtend programma 'Weekwatchers' waar Dotan drie songs live zal brengen. Nu zaterdag 21 oktober live vanuit 'Living Tomorrow' in Vilvoorde (voorheen 'het Huis van de Toekomst').

De uitzending is op zaterdagochtend live te horen van 8u tot 10u op Radio2, en is ook met beeld te volgen in de app van VRT MAX, de app van Radio2 en op televisie, op VRT1

de videoclip bij 'Diamonds In My Chest' -

"I filmed this with my dear friends" - Dotan
Dotan - Diamonds in my Chest (official video) - YouTube

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over