Dinsdag 30 april werd ‘Brusseleir!’ gelanceerd: een eigentijds lied dat na de feestelijke Brusselse dialectliederen van Lange Jojo, Johan Verminnen etc. uitnodigt om te zingen en te dansen, en goesting doet krijgen in het Brussels.

Et comment!

Jonge talenten (Mathias Vergels, Joséphine Rioda, Jeroen Camerlynck en Mariana Tootsie) omarmd door Johan Verminnen, zingen met passie voor Brussel en het Brussels ‘Brusseleir!’ de hemel in! Een nummer waarvoor de mosterd gehaald werd bij de Belpop klassieker ‘ ‘k Voel me goed’ van Verminnen. (klik hier voor de vijf bio’s)

De vzw Brusseleir! draagt bij met taalprojecten, presentatieprojecten (artistiek en events), communicatie- en mediaprojecten én vanaf nu met ‘Brusseleir!’.

Deze geboorte wordt heuglijk ondersteund door tal van Brusselse media, organisaties en instituten: BRUZZ, Ring TV, BOZAR, MIVB, het Brussels Parlement, Muntpunt etc.

  • Dinsdag 30 april zal ‘Brusseleir!’ te horen zijn via het STIB-MIVB netwerk en de videoclip wordt verspreid via hun sociale media
  • Woensdag 1 mei tijdens de 1 mei-viering wordt er op het Sint-Katelijneplein een hele dag gefeest en zal ‘Brusseleir!’ meerdere keren weerklinken
  • Zaterdag 4 mei om 11h00 zal Guy Vanhengel (ondervoorzitter van het Brussels Parlement) in de Le Boeuf Zaal BOZAR ‘Brusseleir!’ voorstellen als officieel volkslied tijdens de officiële opening van het Irisfeest. Tijdens de openingsceremonie volgen speeches van de hoogwaardigheidsbekleders van het Brussels Parlement, voorzitter Rachid Madrane, en minister-president Rudi Vervoort. Met muzikale opluistering door Axelle Red.
  • het ganse Irisfeestweekend (4 & 5 mei) zal ‘Brusseleir!’ klinken in de MIVB-stations.

Juicht, volkeren der aarde!

De Brusseleirs, plezantste Belgen ter wereld,
sympathiekste bewoners van ons koninkrijk,
de grootste surrealisten van deze planeet hebben eindelijk hun eigen hymne.
Brusseleir! Brusseleir! Brusseleir!
Magnifique en unique! Authentique en poétique!
Féerique en pas merdique, Gelak de Guis en de Lambic!
Roep het in het rond, brul het in de oren, schreeuw het van de daken.
Brusseleir! Brusseleir! Brusseleir!
De taal die swingt, de taal die klinkt, de taal die blinkt,
nu ook verkrijgbaar in een eigen lijflied.
Brusseleir! Brusseleir! Brusseleir!
Magnifique en unique!

- over Brusseleir! -

Brussel is de hoofdstad van België, Vlaanderen en Europa die steeds meer kosmopoliet wordt en dus ook meer en meer meertalig. Op terrasjes van de cafés, in de trams, overal waar volk samenkomt, weerklinkt een mengelmoes van verschillende talen: het Frans, het Nederlands of één van de Vlaamse dialecten, maar ook het Engels, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Grieks, Arabisch, Berbers, Turks… en ook, wat velen al verkeerdelijk verdwenen achtten: het Brussels dialect. Dit Brussels, dat zoals elke taal en elk dialect, door de eeuwen heen een aantal wijzigingen heeft ondergaan ( in de uitspraak, de grammatica, de woordenschat ) wordt gelukkig nu nog in Brussel gesproken. De Brusselse dialectwerking, die hier een grote bijdrage aan heeft geleverd, kent intussen een historiek van meer dan 30 jaar, met de groei van diverse dialectverenigingen en allerlei initiatieven.

Het begon met de oprichting van de Academie van het Brussels in 1991, in 2000 volgde de stichting van het Brussels Volkstejoêter en in 2004 werd het steunpunt voor het Brussels dialect ARA! opgericht. Deze drie verenigingen speelden een bijzondere rol in de opmerkelijke toename van Brusselse dialectactiviteiten met als verheugend gevolg; een verhoogde publieke belangstelling voor het Brussels dialect. Om hun werking in de toekomst te verbreden en te versterken werd een intense, interactieve en transparante samenwerking onontbeerlijk.

In 2013 werd be.brusseleir opgericht, een nieuwe vzw waarin de werking van de drie verenigingen verenigd werden.

De initiatieven van die verenigingen werden succesvol geconsolideerd zodat be.brusseleir verder kon ontwikkelen met het doorgeven van de Brusselse Streektaal via de aanwezige doelgroepen op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal vlak in Brussel als meertalige thuishaven. In 2021 onderging be.brusseleir een rebranding: BRUSSELEIR!

- Brusseleir! met een eigen DNA -

Brusseleir! trekt volop de kaart van den Brusseleir!

De Brusseleir is sinds mensenheugenis een unieke mélange van verschillende invloeden, culturen en talen. Het maakt de Brusseleir tot wat hij is: Rebels, speels, surrealist. Gastvrij en verdraagzaam, levensgenieter, die met zichzelf kan lachen. Die er altijd het beste van maakt, altijd met ’n positieve mindset. De Brusseleir leeft in een hyperdiverse stad die na Dubai de meeste nationaliteiten ter wereld herbergt. 1,2 miljoen inwoners, 183 nationaliteiten en meer dan honderd talen. Den Brusseleir spreekt ook graag Brussels. Een taal die symbool staat voor openheid en openhartigheid.

Het Brussels is een taal die zich aanpast aan de mens, die goochelt met twee talen (Vloms en Frans) en daar ’n mélange van maakt waardoor alles duidelijker wordt en waar iedereen ’n stuk van zichzelf in terugvindt. Een taal die doorspekt is met zwans, zelfspot en knipogen, maar wel steeds de dingen zegt zoals ze zijn. Een taal die helpt te communiceren op een levendige, menselijke en sappige manier tussen verschillende culturen.

Dat maakt de Brusseleir, meer dan ooit, uniek in de wereld, een wereldburger met een eigen DNA. Om dit DNA levend te houden en uit te dragen investeert Brusseleir! in nieuwe kwalitatieve mogelijkheden en opdrachten die verbreden, verjongen, verbinden om zodoende een grote en diverse doelgroep aan te spreken

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over