Robin Van Zwam

De Nieuwe sprookjesmusical van Music Hall, Hans & Grietje, ging vandaag in première in het Capitole in Gent.
Opnieuw werd er voor deze productie beroep gedaan op het artistiek talent van Brigitte Derks (regie, script en liedjesteksten), Chris Van Tongelen (uitvoerend producent, muziek), Paul Vermeulen (muziek) en Christian Celini (choreografie). Inderdaad opnieuw, want deze creatievelingen lagen vorig jaar ook aan de oorsprong van nog een andere sprookjesmusical, Roodkapje.

Groot en klein kent uiteraard het sprookje van Hans en Grietje, het verhaal van de gebroeders Grimm uit de 19de eeuw. De sprookjesmusical blijft, in grote lijnen, trouw aan het originele verhaal maar kreeg toch een extra originelen toets. Het verhaal volgt Hans (Wout Verstappen, bekend van o.a. “Ghost Rockers”) en Grietje (Ianthe Tavernier, bekend van o.a. “De Buurtpolitie”) een broer en zus uit een gezin dat het niet breed heeft door de opwarming van de aarde (doorheen de musical wordt er gerefereerd naar actuele thema’s). De ouders hebben een houtzagerij maar door het warme klimaat van tegenwoordig kopen de mensen steeds minder hout. Hierdoor is het voor het gezin van Hans en Grietje moeilijk om rond te komen.Omdat ze het beu zijn hun ouders te horen ruziën besluiten ze het heft in handen te nemen en op zoek te gaan naar de magische wensput. Wanneer ze thuis vertrekken, gebruiken ze een glazen muiltje van Grietje om een spoor achter te laten (je zal merken dat er regelmatig een brugje gemaakt wordt naar sprookjes zoals Assepoester en Roodkapje).Wanneer de nacht valt en de twee kinderen uitgeput en verloren gelopen zijn, beslissen ze om terug naar huis te keren. Na een goede nachtrust vertrekken ze stiekem ’s ochtends opnieuw. Gezien het glazen muiltje al verspreid ligt over het bos, zijn ze genoodzaakt iets anders te gebruiken. Gelukkig heeft Grietje nog oudbakken koekjes uit de bakkerij van het Toverbos om de weg terug te vinden.

In deze versie van het sprookje komt ook een echte prins (Matthew Michel, bekend van o.a. “Ghost Rockers”) opdagen. Hij is op zoek naar Assepoester en doorkruist het bos door met zijn twee lakeien (Frank Beurskens en Jervin Weckx). Met een glazen muiltje in de aanslag zoekt hij bij wie het schoentje past. Op die manier kruist hij het pad van de gekke West-Vlaamse konijnen Whoppie (Charline Catrysse) en Floppie (Michaël Zanders). Deze duracell-konijnen waren ook te zien in de spookjesmusical Roodkapje vorig seizoen. Hun West-Vlaams accent en bijpassende humor kon het publiek wel smaken en daarom kregen zij opnieuw een rol in deze musical. Ook deze keer stelden ze niet teleur: hun passages waren opmerkelijk en konden groot en klein aan het lachen krijgen.Uiteraard komt er in dit sprookje ook een Heks (Ilse La Monaca, bekend van o.a. “De Buurtpolitie”) roet in het eten strooien. De acteer- en zangprestatie van de Heks werd door de kinderen zeer warm onthaald. Vooral het nummer “Echt, echt, ik ben slecht!” is een echte oorwurm en blijft tot lang na de musical hangen.Het verhaal wordt trouwens verteld door drie top zangeressen (Oonagh Jacobs, Elke Buyle en Charlotte Verduyn) die er met hun muzikaliteit en danspasjes voor zorgen dat het hele verhaal mooi samenhangt en op geen enkel moment verveelt. Oonagh en Elke waren ook van de partij vorig seizoen in de musical Roodkapje.

Maar haalt de heks haar slag thuis? Zullen Hans & Grietje erin slagen de wensput te bereiken? Als jullie willen weten hoe dit verhaal afloopt dan is het aangeraden snel voor kaartjes te kijken. Er is dit jaar nog slechts één voorstelling gepland, namelijk op 28 december in het Kursaal in Oostende.Willen jullie volgend jaar genieten van de aanstekelijke muziek en sing-along songs? Dat kan dan nog op 4, 5 en 6 januari 2019 in de Stadsschouwburg in Antwerpen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: