Peter Minnebo

"A bridge towards nature and future generations"

Zijn recente Reconnection-Tour door Zweden (Stockholm, Norrköping & Piteå), laat bij Daniel een diepe indruk na. Awareness over de toestand van onze natuur moet aan kracht winnen. Daar is hij meer dan ooit van overtuigd. De speciale band tussen zijn muziek, andere culturen en de natuur is er enkel nog hechter door geworden.

Met zijn liefde voor Vivaldi en de natuur schrijft Daniel Verstappen een nieuw hoofdstuk in zijn muzikaal reisverhaal. De iconische violen van “Winter” uit Vivaldi’s Vier Seizoenen vertaalt hij nu naar een gloednieuw pianoconcerto, met orkestrale en electronische toevoegingen in een spel van vingervlugheid.

Om de muziek in beeld te brengen zocht de cross-over-pianist het hoge Noorden op. Zijn Zweedse tour eind februari, bleek de ideale gelegenheid om een videoclip in het sprookjesachtige Piteå op te nemen. Met zijn cameraploeg slaagde Daniel erin het noorderlicht te capteren in combinatie met de piano op een bevroren meer. Zo doorkruist hij het noordelijk landschap en brengt hij arctische fauna en flora prachtig in beeld.

Maar er is meer...

"De piano is mijn wereld. Dat die in vlammen lijkt op te gaan in de clip staat symbool voor de dreiging die ons boven het hoofd hangt.
Een metafoor voor onze wereld, die dringend toe is aan herstel." aldus Daniel Verstappen

Bekijk de video hier: https://www.youtube.com/watch?v=gTnlMocnCxw

Tijdens het draaien van de Winter-videoclip in Piteå, werd het nog maar eens duidelijk. Hier zijn de gevolgen van de klimaatopwarming extreem voelbaar.
  • Zo kent Zuid-Zweden slechts 3 seizoenen en is er nauwelijks nog sprake van winter. Herfst treedt steeds later in, lente steeds eerder.
  • Klimaatverandering drijft rendieren van Lapland naar het zuiden op zoek naar voedsel. Eeuwenoude migratieroutes van de rendieren zijn aan het veranderen. Door regen en periodes waarin het afwisselend vriest en dooit, ontstaat er onder de sneeuw een laag ijs. Het voedsel voor de rendieren ligt er dan nog wel, maar ze kunnen er eenvoudigweg niet bij. Inheemse volkeren die leven van de rendieren zijn gedwongen om voer te kopen en voor omheining te zorgen, wat veel tijd en geld kost.
  • Sami-herders uit het Noorden ervaren al jaren de gevolgen van de klimaatverandering. Veranderende weerpatronen tasten niet alleen de kwetsbare natuur aan, maar ook hun cultuur en levensonderhoud. Klimaatopwarming gaat in arctische gebieden zo’n 2 tot 3 keer sneller dan in de rest van de wereld.
  • Veel verschillende plaatsen hebben veranderingen in regenval.
    Het gevolg: meer overstromingen en droogtes net als meer frequente
    en hevige hittegolven.
  • Oceanen warmen op en hebben een hogere zuurtegraad, waardoor vissen uitsterven en ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt.

“Ik hoop dat mijn muziek kan helpen om onze band met de natuur nog te versterken. Ook generaties na ons moeten hier ten volle van kunnen blijven genieten. Een band met deze prachtige dieren kunnen opbouwen voelt fantastisch. Ze helpen je de dingen in perspectief te zien, als eerste-lijn-slachtoffers van de klimaatopwarming. Het is voor de Husky's veel te warm voor de tijd voor het jaar” aldus Daniel Verstappen.

Alle info: https://www.danielverstappen.com/

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
daniel verstappen
Meer informatie
Meer over