Wouter Heyde

De Nederlandse gothic-symfonische metalband Epica bestaat reeds 15 jaar en tourde het afgelopen jaar de wereld rond. Na Graspop Metal Meeting in juni deden ze nu opnieuw ons land aan in zaal Trix te Antwerpen.

De relatief kleine concertzaal was volgelopen met metalfans van alle leeftijden en werd opgewarmd door de Belgische band Off The Cross, die naar eigen zeggen ‘luide muziek’ brengt, en de Nederlandse death metalband MaYan.

De tekstschrijver en stichter van Epica, Mark Jansen en Ariën Van Weesenbeek (drummer Epica) konden zich deze avond in hun eigen voorprogramma lekker inspelen met hun tweede band MaYan, die net als Off The Cross ook dit jaar op Graspop Metal Meeting mocht spelen.

Het publiek was na het dubbele voorprogramma snel mee in de vibe van Epica’s concert. Frontvrouw en zangeres Simone Simons, zoals steeds heel enthousiast op het podium, begroette het publiek in het Nederlands en bleek ook vanavond weer goed bij stem te zijn. De klassiek opgeleide zangeres met haar bijwijlen engelachtige zanglijnen betoverde tijdens ‘The Essence Of Silence’ de fans en de afwisseling met de gruntstemmen van gitaristen Jansen en Delahaye werkte ook uitermate goed.

Bij ‘Fight Your Demons’ kregen we een sublieme ‘ouderwetse’ gitaarsolo te horen, wat in combinatie met Simons’ stem heel goed werkt. Visueel was de show ook heel aantrekkelijk, met een lichtshow die perfect af was, steeds de dynamiek van de muziek volgend en ondersteunend. Daarbovenop was er het vuurwerk dat op het gepaste moment de show vervolledigde. Net zoals keyboardspeler Coen Janssen, die zich niet spaarde om naast het spelen het publiek te vermaken met zijn dolle fratsen met zijn rijdende en ronddraaiende keyboard. Daarbij ging het bij ‘Cry For The Moon’ even mis en was leadgitarist Isaac Delahaye waarschijnlijk blij dat hij net vóór de plaats stond waar het tollende keyboard terechtkwam na een val van zowat 3,5 hoogte.

Wat leuk is aan de band Epica, de bandleden nemen zichzelf ook niet al té serieus, zoals bij het moment dat de keyboardspeler met de linkerhand de akkoorden op de gitaar van de leadgitarist speelt en ze samen met hun vrije hand een hartje vormen.

“We zijn hier om plezier te maken en te genieten van een biertje of een wijntje!”, waarop Simone Simons opriep om allemaal te “Springen!”, of bij het volgende nummer schlagergewijs met de armen te zwaaien op de muziek…

Bij het laatste nummer kwam er in navolging van de moshpit, die gedurende het concert constant gevormd werd, een heuse wall of death. De metalfans konden zich nog eenmaal voluit laten gaan op de muziek, die het hele concert door enorm goed gebracht werd door de band. Epica is duidelijk heel goed ingespeeld na hun wereldwijde tournee en wist ook vanavond het publiek probleemloos in te pakken, kortom een geslaagde show!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Epica - MaYan - Off The Cross
Datum: 
18 oktober 2017
Locatie: 
Trix - Antwerpen
Meer over